Nigeria: islamrechtbank beveelt sloop kerken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Noord-Nigeriaanse deelstaat Kano zijn twee evangelische kerken en een bijbehorende pastorie gesloopt in opdracht van een islamitische rechtbank, meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW). Op 19 mei werden in Kwasam een oude...
20100531nigeria1-200-x-112

In de Noord-Nigeriaanse deelstaat Kano zijn twee evangelische kerken en een bijbehorende pastorie gesloopt in opdracht van een islamitische rechtbank, meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW).

Op 19 mei werden in Kwasam een oude en een pas gereedgekomen kerk in brand gestoken en gesloopt. Ook een pastorie met daarin alle eigendommen van de lokale geestelijke ging in vlammen op. De dominee is ondergedoken omdat de brandstichters gezworen hebben niet te zullen rusten voor zij hem hebben vermoord.

Kort voor de brandstichting was de kerkleiding gedwongen voor een shariarechtbank te verschijnen omdat leden van de islamitische gemeenschap hadden geklaagd over de aanwezigheid van christelijke bedehuizen in hun dorp. Hoewel de kerkleiding aanvoerde dat de gelovigen afkomstig zijn uit de lokale bevolking en de kerken op eigen grond staan oordeelde de rechtbank dat de kerken moesten verdwijnen.

De pas gereedgekomen kerk is nu voor de vierde keer vernield. Na de vorige keer hadden gelovigen uit de staat Kastina de herbouw gefinancierd plus het slaan van een drinkwaterput. Die is echter door de sloop ook volledig geblokkeerd. Stuart Windsor, nationaal directeur van CSW Nigeria, noemt het: "onaanvaardbaar dat kerken nog steeds kunnen worden vernietigd op de grillen van een paar extremisten". "Deze vernielingen schenden zowel de grondwettelijke als internationaal erkende rechten.

Volgens de grondwet kunnen niet-moslims niet voor sharia-rechtbanken worden gedaagd tenzij zij dat tevoren schriftelijk zijn overeengekomen. Dus is er geen enkele geldige basis voor deze vernielingen." Om straffeloosheid tegen te gaan is het van essentieel belang dat de federale overheid de deelstaatautoriteiten dwingt de plegers van deze misdaden snel voor de rechter te brengen en snel afdoende compensatie en bescherming te bieden aan de getroffen kerkgemeenschappen, aldus Windsor. (Bron: CSW)