Nigeria: Hoop ondanks religieus geweld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de stad Jos, die in het midden van Nigeria ligt, zijn vorig jaar bij confrontaties tussen verschillende groeperingen meer dan 500 doden gevallen. Onduidelijk is hoeveel van de slachtoffers werden gedood vanwege religieus geweld. Toppunt...
160211ArchbishopKaigama

In de stad Jos, die in het midden van Nigeria ligt, zijn vorig jaar bij confrontaties tussen verschillende groeperingen meer dan 500 doden gevallen. Onduidelijk is hoeveel van de slachtoffers werden gedood vanwege religieus geweld. Toppunt van het aantal doden bij een aanslag werd bereikt op Kerstavond. Bij die bomaanslag vielen meer dan 38 doden en nog veel meer gewonden.

Hoop

Ondanks al het geweld blijft Aartsbisschop Kaigama van Jos hoop houden op vrede. "De bomaanslag heeft het Kerstfeest ruw verstoord, de angst in de harten van de mensen is toegenomen en Jos is sindsdien nooit meer hetzelfde geweest". Hij vervolgt, "we leven met ernstige spanningen en veel achterdocht. Veel mensen dachten automatisch dat de bom geplaatst zou zijn door mensen van andere religies." Door de bomaanslag op Kerstavond zijn de religieuze spanningen tussen verschillende groepen toegenomen. Een gewelddadige actie van Christelijke jongeren heeft er voor gezorgd dat de spanningen nog verder toenamen.

Missie van liefde

In januari kwam een rapport uit waarin werd vermeld dat gewapende Christelijke jeugd voertuigen met daarin moslims hebben aangehouden en de inzittenden hebben gedood. Dit heeft enorme opschudding veroorzaakt in de gemeenschappen aan beide zijden van het conflict.Aartsbisschop Kaigama reageert: "Als religieuze leider ben ik benaderd door jongeren die zeggen: "Kijk onze kerk is verbrand, onze huizen zijn vernietigd, mijn broers en zussen zijn gedood. Wat doet de Kerk? Wij willen iets doen, geef ons iets. Laten we vechten." Dan vertel ik ze mijn missie van Jezus Christus, een missie van liefde."

Wortels

De wortels van het conflict hebben ook te maken met corrupte politici en de rechten op landbouwgrond. De lokale overheid, die wordt bestuurd door Christenen, blokkeert de rechten van moslims door ze niet als burgers te erkennen. De Aartsbisschop doet in contact met de islamitische leiders pogingen om de vrede te herstellen. Heersend pessimisme aan beide kanten maakt dit erg moeilijk. De bereidwilligheid van de islamitische leiders om vrede tussen de gemeenschappen te brengen stemt de Aartsbisschop hoopvol.