Nigeria: Christenen vrezen wraak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen in het noorden van Nigeria vrezen voor wraakacties door moslims wegens de dood van Osama bin Laden. Dat zegt bisschop John Namazi Niyiring van Kano in...
20110506nigeria01

Christenen in het noorden van Nigeria vrezen voor wraakacties door moslims wegens de dood van Osama bin Laden. Dat zegt bisschop John Namazi Niyiring van Kano in een interview met de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

"Moslims in het noorden van Nigeria zijn bijzonder gevoelig voor wat er elders in de wereld gebeurt. We hoeven maar te denken aan de uitbarstingen na de publicatie rond de Deense cartoons die in de ogen van moslims een belediging waren van de profeet Mohammed", aldus de bisschop.

Verkiezingsnederlaag

Sinds de christelijke presidentskandidaat Goodluck Jonathan de verkiezingen van 16 april gewonnen heeft is de situatie in Kano gespannen. "Toen op 18 april duidelijk werd dat Jonathan zo goed als zeker herkozen was zijn honderden teleurgestelde jongeren de straat op gegaan. Zij vielen huizen van vooraanstaande politici aan en staken vier kerken, een school, een missiepost en andere kerkelijke gebouwen in brand. Ook andere christelijke gemeenschappen zijn aangevallen."

"Deze aanvallen zijn waarschijnlijk aangemoedigd door enkele politici die religie als propagandawapen gebruiken. Nigeria is een pluralistisch land met verschillende godsdiensten en gemeenschappen. Katholieken en christenen in het algemeen willen een land dat volledige godsdienstvrijheid garandeert in veiligheid en vrede."

Onduidelijk

De bisschop kan niet zeggen of achter het geweld de islamitische sekte "Boko Haram" zit. De beweging, waarvan de naam letterlijk "Westers onderwijs verboden" betekent, is in Kano niet zichtbaar aanwezig. Boko Haram is tegen democratie, tegen de Nigeriaanse grondwet, tegen de regering en tegen de Westerse cultuur en onderwijs. Zij keert zich niet alleen tegen christenen, maar ook tegen overheidsdienaren en moslims die niet gelijkgezind zijn.

"Ik hoop dat de oprichting van de interreligieuze raad (Nirec) er zelfs in Kano in slaagt religieuze leiders bijeen te brengen om vrede en interreligieuze dialoog te bevorderen. Nirec bestaat al op landelijk niveau en de regering hoopt dat in de deelstaten soortgelijke initiatieven worden ontplooid."

Bron: Fides