Nigeria: bisschop wil eenduidig strafrecht

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Nigeriaanse aartsbisschop John Onaiyken waarschuwt dat gebrek aan eenduidigheid in het civiele strafrecht geweld tussen christenen en moslims in de hand werkt. Met het oog op de herhaaldelijke...
20100603nigeria1

De Nigeriaanse aartsbisschop John Onaiyken waarschuwt dat gebrek aan eenduidigheid in het civiele strafrecht geweld tussen christenen en moslims in de hand werkt.

Met het oog op de herhaaldelijke geweldsuitbarstingen tussen christenen en moslims zei hij dat het civiele strafrecht voor alle Nigerianen op dezelfde manier zou moeten gelden, meldt de pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood. Bovendien zouden er voor bepaalde religies geen andere rechtssystemen moeten bestaan, zoals de islamitische sharia. Volgens Kerk in Nood is de sharia in twaalf deelstaten van Nigeria van kracht. De bisschoppenconferentie aanvaardt die wel als gewoonterecht, maar niet als algemene wetgeving, aldus de aartsbisschop van Abuja. Om de conflicten tussen beide twee religieuze gemeenschappen in te dammen, heeft de interreligieuze dialoog de hoogste prioriteit. Sinds negen jaar is er daarom een interreligieuze raad, die gemeenschappelijke doelen bespreekt. In de afgelopen maanden kwam het herhaaldelijk tot bloedige conflicten tussen christenen en moslims plaats. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven.

Nigeria is met 150 miljoen inwoners het dichtst bevolkte land in Afrika. Christenen en moslims zijn ongeveer even groot qua bevolkingsgroep. Ongeveer 40 procent van de 70 miljoenen christenen is katholiek. (Bron: KNA)