ACN, Koenigstein 30 september 2014. In de grensgebieden van het noorden tussen Kameroen en Nigeria, is verzekerd zijn van pastorale zorg op dit moment alleen mogelijk onder bescherming van het leger, zoals monseigneur Bruno Ateba, bisschop van Maroua-Mokolo in het noorden van Kameroen, opmerkte, toen hij een bezoek bracht aan het internationale katholieke "Kerk in Nood".
Na de ontvoering door Boko Haram van drie priesters en een non in de grensstreek van Nigeria, worden de missionarissen voortaan begeleid door gewapende soldaten, als zij er bij voorbeeld de Zondagse H.Mis vieren; aldus deze bisschop die vijftig jaar is en die zijn bisdom sedert mei 2014 bestuurt. Eind 2013 en in april 2014, waren een Franse priester missionaris en twee Italianen evenals een Canadese religieuze ontvoerd, maar de een na de ander weer vrijgelaten na enkele weken. Volgens Mgr Ateba hadden de regeringen van hun respectievelijke landen waarschijnlijk losgeld betaald aan de ontvoerders.
"Het zijn de extremisten van Boko Haram, die uit Nigeria naar ons toekomen en die voor chaos zorgen, want voor het overige hebben we geen enkel probleem in onze streek met de Moslims. Integendeel, we overleggen geregeld samen, en we wisselen ook regelmatig onze standpunten uit" , vult de bisschop aan. Hij is lid van de congregatie van de Pallotijnen. Het is bovendien bekend dat de grens tussen het noorden van Kameroen en Nigeria uiterst gemakkelijk over te steken is . Want families en hele clans hebben zich aan beide zijden gevestigd en ze verplaatsen zich vrijelijk in de streek. " De strijders van B.H. voorzien zichzelf van voedsel in de grensstreek en ze proberen zich geld te verschaffen door het ontvoeren van mensen. Daarom worden priesters en nonnen tegenwoordig begeleid door soldaten van het leger als zij zich naar parochies dichtbij de grens begeven" , aldus de bisschop van Maroua-Mokolo. Volgens hem zouden er ongeveer 3 miljoen mensen leven in deze provincie in het uiterste noorden van Kameroen, waarvan de hoofdstad Maroua heet. Ongeveer 1,5 miljoen inwoners zijn Christen.
Het aantal katholieken bedraagt ongeveer 25 % en er zijn bijna evenveel moslims. Het katholieke bisdom Maroua-Mokolo is verdeeld in 43 parochies. 73 priesters waarvan 23 uit Kameroen, evenals 98 nonnen verzorgen de pastorale diensten en het werken voor de liefdadigheidsinstellingen.
Mgr Ateba vervolgt: " Ons bisdom is een missiegebied, daarom werken er zoveel missionarissen en priesters bij ons . We komen nog veel tekort: zelfs in Maroua hebben we maar een kleine kerk, maar we willen al gauw een kathedraal bouwen, zodat de religieuze diensten niet meer in de open lucht hoeven plaats te vinden."
Volgens Mgr Ateba zijn zelfs de Islamieten verrast, dat dit diocees, dat al vanf 1973 bestaat, nog altijd niet beschikt over een voldoende grote kerk, temeer omdat een geschikt terrein al heel lang in Maroua beschikbaar zou zijn. Kerk in Nood ondersteunt al jaren de opleiding van seminaristen en priesters van Maroua-Mokolo en heeft nu voorzien in het geven van hulp bij de bouw van een kathedraal met plaats voor 2500 gelovigen. Het project wordt momenteel bestudeerd.
Reinhard Backes
Vertaling: Ludo de Silva.