Nieuws uit Mosul: sharia en nieuwe veroveringen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Angst en paniek verspreiden zich over Mosul. De stad maakt zich op voor een strikte toepassing van de sharia, de islamitische wetgeving. En de Islamitische Staat van Irak en Syrië (ISIS) spreekt over nieuwe veroveringen in de omgeving. De pater Dominicaan

Angst en paniek verspreiden zich over Mosul. De stad maakt zich op voor een strikte toepassing van de sharia, de islamitische wetgeving. En de Islamitische Staat van Irak en Syrië (ISIS) spreekt over nieuwe veroveringen in de omgeving. De pater Dominicaan Anis Hanna geeft een gedetailleerde beoordeling van de situatie in Mosul.

Aïd el-Fitr, het einde van de Ramadan, is dit jaar geen feestdag voor de inwoners van Mosul, nu ISIS nieuwe sharia-wetten aan de bevolking oplegt. De moslimfamilies die de stad verlaten, spreken over dramatische veranderingen. Een advocaat die het vastgoed van Mosul’s aartsbisdom beheert, verbergt zijn persoonlijke angst niet. Hij vertelt over de tragedie die de inwoners van Mosul momenteel ervaren, vooral de armen, de gematigde moslims, intellectuelen, advocaten, artsen, wetenschappers en docenten.

Toepassing van de sharia
"Omdat de sjiitische moslims zijn weggelopen uit angst voor een bloedbad door ISIS en de Christenen in Mosul al waren beroofd en verdreven, zijn bijna alle moslims in Mosul momenteel soennitisch. Zij zijn geïnformeerd over de op handen zijnde nieuwe wetgeving. Onder de nieuwe wetsvoorstellen is het verboden voor mannen en vrouwen westerse kleding te dragen. Mannen moeten zich kleden op Afghaanse wijze: in een lang hemd tot aan de knieën en in een saroual broek. Mannen moeten ook hun baard en snor laten groeien en hun hoofd scheren." Ook uiterlijk vertoon en uitingen van de westerse cultuur zijn taboe: "Winkels die alcohol verkopen, kap- en schoonheidssalons en cosmeticawinkels zijn voortaan verboden. Culturele programma’s en komedies mogen niet langer worden uitgezonden. Televisie, muziek, theater, kunstenaars, dichters; elke vorm van kunst is verboden. Er is geen plaats voor kunstenaars in de staat. Een van mijn college vrienden, Wathiq, is gedood omdat hij werkte voor een tv-kanaal in Mosul."

Vrouwen hebben het extra zwaar. "Zij hebben niet langer het recht buiten hun huizen te werken: ze moeten van hoofd tot teen gesluierd zijn. Een vrouw heeft niet het recht haar huis te gaan zonder begeleiding van een mannelijk familielid. De inwoners van Mosul zijn door de jihadisten verplicht hun dochters ten huwelijk te geven. Ouders moeten zonder vragen gehoorzamen en de (jonge) meisjes hebben niet het recht om hun mening te geven." Pater Hanna vervolgt. "ISIS heeft de rechterlijke macht van de stad uitgewist. Het is de sharia die voortaan in werking is. Dezelfde bewoners die de jihadisten eerder nog verwelkomden, bijten nu op hun lippen en betreuren de nieuwe situatie onder de soennitische strijders, waarvan er vele buitenlandse huurlingen zijn."

Nieuwe veroveringen
ISIS heeft maandag de voorgenomen verovering aangekondigd van christelijke steden en dorpen op de Nineveh vlakten buiten Mosul. De grootste stad, Qaraqosh, telt 45.000 inwoners. Pater Hanna: "Angst en paniek overheersen. Een deel van inwoners heeft er al voor gekozen een tijdelijk toevluchtsoord te zoeken in Koerdistan. De Syrisch-katholieke aartsbisschop van Qaraqosh moedigt gelovigen aan om te blijven en zich in kracht en hoop te verenigen. Hij hekelt de verspreiding van valse informatie, die erop gericht is het moreel van de bevolking van Qaraqosh te knakken. Hij uitte zijn dankbaarheid naar de Koerdische militaire die hen beschermen tegen de vijand. Hij betreurt sterk de vlucht van de mensen uit zijn stad, maar laat de keuze en de vrijheid aan degenen die willen vertrekken of emigreren. De situatie is gespannen. Niemand weet wat er morgen en overmorgen zal gebeuren. Iedereen leeft met angst in hun hart. De inwoners van Qaraqosh hebben nog verse herinneringen aan de regen van mortiergranaten die ISIS-strijders een maand geleden op hen afvuurde. Ook de vernederingen en het plunderen van van christelijke gezinnen in Mosul staat vers in hun geheugen gegrift."