Nieuwe wet in Egypte stelt moskee en kerk gelijk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Egypte gaat de bijzondere beperkingen die gelden voor de bouw van een kerk afschaffen. Premier Essam Sharaf kondigde vandaag aan...
20111205_Egypte01

Egypte gaat de bijzondere beperkingen die gelden voor de bouw van een kerk afschaffen. Premier Essam Sharaf kondigde vandaag aan dat er binnen een maand een wet komt die dit regelt. Daarmee wordt het bouwen van kerken gelijkgesteld aan het bouwen van moskeeën.

Minderheden

De nieuwe wet zal ook een passage bevatten tegen discriminatie van minderheden. Tevens wordt er in de wet een verbod opgenomen te demonstreren bij gebedshuizen. Daarnaast overweegt de regering Sharaf religieuze slogans te verbieden bij verkiezings- of partijbijeenkomsten.

Renovatie

De ministers hebben ook afgesproken dat de kerken die de laatste weken zijn gesloten weer open zullen gaan. Beschadigde kerken zullen worden gerenoveerd.

Christenen

De nieuwe wet is vooral belangrijk voor Egyptische Christenen. Zij ondervinden veel hinder van de wet die het bouwen van kerken moeilijker maakt dan het bouwen van Islamitische gebedshuizen. Zelfs voor renovatie van kerken was tot nu toe officiële goedkeuring nodig. Die onnodige bureaucratie wordt met de nieuwe wet opgeheven.

Rust

De regering in Caïro hoopt dat zo de rust terugkeert in het land dat geteisterd wordt door religieus islamitisch geweld. Afgelopen weekend vielen nog vijftien doden bij geweld tegen Koptische Christenen.

Kopten

Tussen de zeven en tien procent van de Egyptenaren is Christelijk. De meesten van hen behoren tot de Koptische Kerk.

 

(Bron: KN/ANP)