Nieuwe ramp dreigt in Hoorn van Afrika

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Hoorn van Afrika dreigt opnieuw grote droogte en een nieuwe vluchte- lingenstroom, waarschuwt de Katholieke hulporganisatie Caritas Somalië...
20120309_Somalie01

In de Hoorn van Afrika dreigt opnieuw grote droogte en een nieuwe vluchtelingenstroom, waarschuwt de Katholieke hulporganisatie Caritas Somalië.

 

Volgens klimaatwetenschappers bestaat er een grote kans dat de droogte terugkeert naar de Hoorn van Afrika. De landen die het meeste risico lopen zijn Somalië, Djibouti, Noord-Kenia en het overgrote deel van Ethiopië. Klimatologen hebben de regeringen en hulporganisaties opgeroepen voorbereidende maatregelen te nemen voor de dreigende crisissituatie.

Te vroeg

Volgens sommige autoriteiten zou het echter nog te vroeg zijn om te voorspellen of het regenseizoen van april tot juni goed of slecht zal zijn. Het zijn vooral die regens die in hoge mate beslissend zijn voor een goede oogst.

Volgens Caritas Somalië is er in het land geen sprake meer van hongersnood dankzij het planten van gewassen die vooral groeien tijdens de regenachtiger maanden oktober en november.

Toch zijn er nog steeds nood-gebieden, zoals het rivierengebied van Juba en Midden Shabelle.

Dreiging

De situatie blijft echter precair, waarschuwt Caritas Somalië. Als de oogsten tegenvallen of als het geweld oplaait kan het aantal ontheemden plotseling enorm toenemen.

Alleen al in februari voelden 62.000 Somaliërs zich gedwongen te vluchten. Ruim twee derde daarvan wegens de verslechterde veiligheidssituatie.

Gevechten

Zo bestaat de vrees voor een gewapende confrontatie tussen strijders van Al Shabaab en troepen van de Somalische overgangsregering en van de Afrikaanse Unie in de regio Afgoye.

Precies daar bevindt zich de grootste concentratie vluchtelingen, wier aantal op meer dan 270.000 wordt geschat. De vrees bestaat dat zij bij gevechten massaal naar de hoofdstad Mogadishu zullen trekken.

Hulp

Het internationale netwerk van nationale Caritasafdelingen blijft zowel in Somalië als in de buurlanden hulp verlenen aan de vluchtelingen en de plaatselijke bevolking. Bisschop Giorgio Bertin van Djibouti en Apostolisch Administrator van Mogadishu heeft tijdens een bezoek aan de VS het Congres en de VN dringend gevraagd om zich in te spannen voor een duurzame vrede in Somalië.

 

Bron: Fides, foto: SodexoUSA