Nieuwe hetze tegen christenen in Turkije

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Turkije hebben anti­christelijke tendensen een nieuwe impuls gekregen door de campagne van een intellec­tuelen­vereniging. Voorzitter Mustafa Erkal van de nationa­listische vereniging Aydinlar Ocagi waarschuwt in de Oost-Turkse...
turkey-650-200-x-121

In Turkije hebben anti­christelijke tendensen een nieuwe impuls gekregen door de campagne van een intellec­tuelen­vereniging.

Voorzitter Mustafa Erkal van de nationa­listische vereniging Aydinlar Ocagi waarschuwt in de Oost-Turkse krant Erzurum Gazetesi dat buitenlandse machten de Turken tot het christendom willen bekeren, om ze te kunnen onderwerpen en overheersen. De missio­nering van de Turken wordt door buiten­landse consulaten beraamd en gevraagd; zij zouden bijvoorbeeld christelijke aanvragen voor visa’s versneld afgeven. Dezelfde beschuldiging was een paar dagen eerder al door de rechtse krant Yeni Cag geuit. In het verleden is in Turkije herhaaldelijk stemming gemaakt tegen christelijke missionarissen. Zij brengen de Turkse natie in gevaar, luidde de beschuldiging.

Een paar jaar geleden werden talrijke aanvallen gepleegd op christelijke geestelijken. Hoogtepunt van het geweld was de moord op drie christelijke missionarissen, waaronder een Duitser, drie jaar geleden in Malatya, ten oosten van Turkije. (Bron: KNA)