Nieuwe deuren en ramen school van Zenica (Bosnië-Herzegovina)

Project
Na de ineenstorting van Joegoslavië woedde er, tussen 1992 en 1995, drie jaar oorlog in Bosnië en Herzegovina. De trieste balans: 243.000 mensen die hun leven verloren, twee miljoen mensen die ten gevolge van de herverdeling van de Republiek werden verdre
ACN-20150115bosherz18405


Na de ineenstorting van Joegoslavië woedde er, tussen 1992 en 1995, drie jaar oorlog in Bosnië en Herzegovina. De trieste balans: 243.000 mensen die hun leven verloren, twee miljoen mensen die ten gevolge van de herverdeling van de Republiek werden verdreven, talrijke kerken, kloosters, parochies en andere kerkelijke gebouwen die met opzet werden verwoest. De wonden van de oorlog zijn ook 20 jaar na het einde ervan nog merkbaar.

Sociale en onderwijsprojecten
De Katholieke Kerk heeft gedurende de jaren na de oorlog geprobeerd om door middel van sociale en onderwijsprojecten bij te dragen tot een goed samenleven van de verschillende bevolkingsgroepen en religies in het land. Een voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld de zeven door de Kerk geleide Europascholen, die voor kinderen van alle bevolkingsgroepen en godsdienstige gemeenschappen openstaan en daarmee dus het fundament leggen voor een vreedzame toekomst. Deze scholen, die door Kerk in Nood vanaf het begin zijn gesteund, hebben nu meer aanmeldingen dan ze aan kunnen.

Nieuwe ramen en deuren
Zenica, waar een van de Europascholen staat, is een door een meerderheid van moslims gekenmerkte stad. Het schoolcentrum werd in 1995 opgericht en in 2009 herbouwd. Er is een lagere school met 453 leerlingen en een gymnasium met 255 leerlingen. Hier werken 65 leraren en andere medewerkers. De school is ondergebracht in een voormalig klooster, waar de zusters van de orde "Aanbidders van het Heilig Bloed van Christus" in 1903 de eerste school hadden gesticht.
Nu is er dringend behoefte aan nieuwe ramen en deuren. Kerk in Nood heeft 20.000 euro beloofd.

Projectcode: 444-19-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.