Nieuwe bomaanslagen op kerken treffen Nigeria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Twee explosies hebben zondag kerken getroffen in de stad Zaria in Noord-Nigeria. Het aantal slachtoffers is nog niet bekend. Een derde explosie trof...
20122006_Nigeria01

Twee explosies hebben zondag kerken getroffen in de stad Zaria in Noord-Nigeria. Het aantal slachtoffers is nog niet bekend. Een derde explosie trof een kerk in de naburige stad Kaduna.

Vorige week zondag was er ook al een gewapende aanval op een kerk en een zelfmoordaanslag met een autobom, waarbij een persoon om het leven kwam en 41 werden gewond. Jonge mensen zouden op dit moment in Zaria protesteren tegen de aanslagen, waarbij gevreesd wordt voor nieuwe maatschappelijke spanningen.

De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de laatste tijd tal van dergelijke aanslagen uitgevoerd op christenen, gematigde moslims en staatsinstellingen. De groep is een voor de hand liggende verdachte voor ook deze aanslagen, hoewel die nog niet zijn opgeëist.

Boko Haram (wat betekent: ‘Westerse opvoeding is heiligschennis’), wordt steeds radicaler en spant met andere islamistische groepen in de regio samen, de noord-Afrikaanse afdeling van Al Qaeda daarbij inbegrepen. Het is de grootste bedreiging voor de stabiliteit van Nigeria, het belangrijkste Afrikaanse olieland en lid van de OPEC. De terreurbeweging streeft naar het herstel van een vroeger kalifaat, dat streng zou moeten vasthouden aan de sharia, de islamitische wet.

 

(Bron: Katholiek Nieuwsblad)