fbpx

Nieuwe autopsie weerlegt moordtheorie bisschop Kameroen

maandag, 10 juli 2017
Nieuws
Conclusies van twee Interpol-artsen werpen een nieuw, maar tegenstrijdig licht op de dood van bisschop Jean-Marie-Benoît Bala uit Kameroen.
20170608-mgr-Bala-van-bisdom-Bafia

Door Loup Besmond de Senneville

Stierf bisschop Jean-Marie-Benoît Bala van Bafia, Kameroen door eigen hand of werd hij vermoord? Deze vraag herleeft sinds de advocaat-generaal een het hof van beroep van Kameroen vorige week verklaarde dat "verdrinking het meest waarschijnlijke doodsoorzaak is van de bisschop."

Volgens het hof is deze conclusie getrokken door een team van forensische pathologen die door Interpol gestuurd waren om eind juni het lichaam te onderzoeken. Twee Duitse artsen, Michael Tsokos, directeur van het Instituut voor Rechtsgeneeskunde en Forensische Wetenschappen in Berlijn, en Mark Mulder, coördinator van de Identificatie-eenheid van het rampenteam van Interpol, hebben op 29 juni in Kameroen een lijkschouwing verricht.

"Geen spoor van geweld"
"Na een diepgaand onderzoek zijn geen sporen van geweld gevonden op het lichaam van de overledene." De concluderen daarom dat de meest waarschijnlijke oorzaak van de dood verdrinking is. Deze nieuwe conclusie van de artsen van Interpol staat loodrecht op de bevindingen vij eerdere autopsies door lokale medici. Ook staat het haaks op de voornaamste theorie over de dood van bisschop Bala, die op de nacht van 30 mei tot 31 verdween. Zijn lichaam werd op 2 juni gevonden op zeven kilometer van de Sanaga rivier, ongeveer 80 km van de hoofdstad van de hoofdstad, Yaoundé.

Ongelooflijke dood
Een korte notitie op de achterbank van bisschop Bala’s auto suggereert dat hij zijn eigen leven heeft beëindigd. Dit werd echter onmiddellijk tegengesproken door zijn familie en de Katholieke Kerk. Ook de autoriteiten hebben de dood als verdacht aangemerkt.

De nationale bisschopconferentie van Kameroen heeft op 13 juni een verklaring afgegeven waarin verklaard werd dat bisschop Bala "bruut vermoord" is en beschuldigde "duistere en dodelijke krachten" van de samenzwering tegen de Katholieke Kerk. De bisschoppen eisten dat er een "licht schijnt over de omstandigheden en motieven van de moord op bisschop Jean-Marie-Benoît Bala, zodat de boosdoeners bij naam kunnen worden geïdentificeerd en veroordeeld worden volgens de wet.” Ook riep de Kerk de moordenaars op tot een dringende en radicale bekering.

Tekens van wantrouwen
De uitspraak van de procureur-generaal staat haaks op tot dit moordscenario. De bevindingen van de autopsie door de Interpol-artsen zijn problematisch omdat eerdere rapporten waarover media in Kameroen publiceerden, spraken van ernstige verminking van het lichaam van bisschop Bala. Diverse waarnemers interpreteren de publicatie van de conclusies als teken van wantrouwen van de katholieke kerk door de regering.

De kerk bevindt zich in een ongekende situatie. De bisschoppen moeten afdoende bewijsmateriaal hebben gehad om te geloven dat Bisschop Bala bruut werd vermoord. De familie van de bisschop vermoedt nu dat de autoriteiten een ander lichaam dan dat van de bisschop hebben gestuurd naar de Interpol-artsen om te analyseren. Bisschop Samuel Kleda van Yaouné, die ook voorzitter van de bisschoppelijke conferentie is, heeft niet gereageerd op de nieuwe ontwikkelingen.

Bron: La Croix