Nieuwe antibekeringswet baart zorgen en dwingt de Kerk te stoppen met catechismuslessen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Lessen voor nieuwe catechumenen van andere religies zijn voorlopig opgeschort. De Katholieke Kerk van Nepal was niet officieel vertegenwoordigd op de Wereld Jongeren Dag in Madrid vanwege de gespannen situatie in Nepal...
20110902Nepal

Lessen voor nieuwe catechumenen van andere religies zijn voorlopig opgeschort. De Katholieke Kerk van Nepal was niet officieel vertegenwoordigd op de Wereld Jongeren Dag in Madrid vanwege de gespannen situatie in Nepal.

 

De Katholieke Kerk van Nepal heeft zonder toelichting de geplande catechismuslessen voor mensen van andere religies uitgesteld. Ze zouden binnenkort beginnen. Volgens lokale bronnen besloot de Kerk daartoe vanwege de voorgestelde nieuwe strafwet die bekering van een religie naar een andere verbiedt. Door spanningen in het land is de Nepalese Kerk ook weggebleven van de Wereld Jongeren Dag. "De Kerk van Nepal is in Madrid niet officieel vertegenwoordigd door jongeren vanwege de overgangssituatie in Nepal", aldus Chirendra Satyal, een Katholieke persvoorlichter en journalist. "Zou iemand toch aanwezig zijn, dan als individu en niet als vertegenwoordiger van de Nepalese Katholieke jongeren."

De vestiging van een seculiere staat in 2006 gaf de Katholieke Kerk de kans om openlijk te dopen en religieuze feestdagen te vieren. Grotere religieuze vrijheid en de mogelijkheid om openlijk ceremonies te houden resulteerden in meer bekeringen. Elk jaar worden ongeveer 25 mensen gedoopt. Op 15 augustus kregen 30 kinderen van het Bisdom van Kathmandu hun eerste communie. Volgens officiële statistieken nemen iedere zondag ongeveer 300 niet-Christenen, vooral jonge Hindoes en Boeddhisten, deel aan de Mis in de Kathedraal van de Assumptie in Kathmandu. Ze kunnen niet ter communie gaan, maar aan het eind van de viering zegent de celebrant hen en geeft hun bloemen om ze welkom te heten. Iedereen die wil kan zich opgeven voor de catechismusles na de Mis. Wanneer catechumenen dat willen kunnen ze worden gedoopt nadat ze het programma hebben gevolgd (drie jaar voor niet-Christenen). Maar vooraf moeten Katholieke religieuze gezagsdragers hun verzoek nauwgezet onderzoeken. In het geval van minderjarigen moeten de ouders hun toestemming hebben gegeven.

Maar door de voorgestelde nieuwe strafwet die nu door het parlement wordt behandeld, zouden de Katholieke Kerk en andere kleinere kerkgenootschappen uiteindelijk misschien weer ondergronds moeten gaan, zoals ten tijde van de Hindoe monarchie. Voor de wet geldt iedere manier waarop iemand zijn geloof aan een ander mededeelt, als een vorm van bekeren. De straffen bestaan uit boetes die oplopen tot $ 700, en vijf jaar gevangenis. Is de beklaagde een buitenlander, dan kan hij of zij onmiddellijk het land worden uitgezet.

Bron: AsiaNews

Vertaling: Camiel Donkers