Nieuwe aartsbisschop van Pakistan bezoekt Nederland

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De directeur van Kerk in Nood in Nederland is verheugd met de recente promotie van Mgr. Joseph Coutts tot aartsbisschop en blij met zijn bezoek aan Nederland op 29 maart 2012...

De directeur van Kerk in Nood in Nederland is verheugd met de recente promotie van Mgr. Joseph Coutts tot aartsbisschop en blij met zijn bezoek aan Nederland op 29 maart 2012.

Paus Benedictus XVI heeft bisschop Joseph Coutts van het bisdom Faisalabad tot aartsbisschop van Karachi benoemd. Joris van Voorst tot Voorst, directeur van Kerk in Nood Nederland, die vorige maand nog op werkbezoek was bij bisschop Coutts in Pakistan, zei over deze benoeming: "Ik ben blij met de keuze om bisschop Coutts tot aartsbisschop van Karachi te benoemen. Hij zet zich al jaren in voor de Christelijke minderheid in Pakistan die gediscrimineerd en vervolgd wordt." Ook riep Joris van Voorst op tot gebed: "Ik vraag iedereen om veel voor hem te bidden. Zodat hij zijn roeping ook onder de zware omstandigheden in Karachi kan vervullen."

De bedreigingen door extremistische moslims, zoals de Taliban, zijn in Karachi nog veel groter dan in andere delen van Pakistan. "Naast de gebruikelijke discriminatie en vervolgingen, zoals het misbruik van de blasfemiewetten, leven de Christenen in Karachi ook nog eens onder een constante dreiging van aanslagen door extremistische moslimgroeperingen", zegt Joris van Voorst. In een reactie op zijn recente benoeming zei mgr. Coutts zelf: "de situatie in Karachi is totaal anders dan in Faisalabad en zal vele malen moeilijker zijn." Ook zei hij: "In deze nieuwe situatie heb ik jullie gebed harder nodig dan felicitaties." De 66-jarige bisschop is het boegbeeld van de Katholieke Kerk in Pakistan op het gebied van de interreligieuze dialoog met de Islam en werkt al jaren erg hard voor vrede en gerechtigheid voor de kleine en vervolgde Christelijke gemeenschap in Pakistan.

Bisschop Coutts volgt mgr. Evarist Pinto op als aartsbisschop van Karachi. Aartsbisschop Pinto gaat met emeritaat nadat hij 3 jaar geleden de leeftijd van 75 jaar bereikte. Mgr. Coutts was in 1998 benoemd tot bisschop van Faisalabad en is sindsdien de voorzitter van de bisschoppenconferentie van Pakistan. Ook is hij de directeur van Caritas Pakistan, de organisatie van de Katholieke Kerk voor maatschappelijk werk, hulp en ontwikkeling.

Op 29 maart 2012 organiseert Kerk in Nood een symposium en de Avond van de Martelaren waarbij bisschop Coutts aanwezig zal zijn. Tijdens het symposium Christenen in een islamitische wereld zal mgr. Coutts spreken over de positie van Christenen in Pakistan. Hij zal hierbij tevens aangeven hoe hij de dialoog met de Islam voert. Op de Avond van de Martelaren, wordt er speciaal gebeden voor de vervolgde Christenen. Bisschop Coutts zal er uit eigen ervaring vertellen over de vervolgingen in Pakistan". Joris van Voorst van Kerk in Nood zegt: "We zijn vereerd dat hij ondanks zijn zware taak in Karachi nog in de gelegenheid is om op 29 maart naar het door ons georganiseerde symposium en deze avond van de Martelaren te komen."