Nieuwe aanval IS op Christenen Nineveh

maandag, 09 mei 2016
Nieuws
20151109-Irakese-vluchtelingen

In alle vroegte openden terroristen van Islamitische Staat woensdag 4 mei de aanval op een door Christenen bewoond dorp op de vlakte van Niniveh. Het dorp, Teleskuf, ligt ten noorden van de stad Mosul, dat sinds 2 jaar een bolwerk van Jihadisten is.

Het Chaldese Patriarchaat bevestigde in AsiaNews dat Christelijke bewakers bij de aanval gewond raakten en met spoed naar het ziekenhuis werden gebracht. Net als de andere door Christenen bewoonde dorpen in de vlakte van Niniveh, vluchtten de inwoners van Teleskuf hun dorp in de zomer van 2014 toen Daesh (Arabisch voor IS) de streek onveilig maakte. Zij werden opgevangen in Erbil en Irakees Koeristan.

Later in 2014 trokken de jihadisten zich terug uit het dorp, waardoor het ten slotte onder toezicht kwam te staan van het Koerdische Peshmerga. Onlangs werden ook christenen als bewakers van het dorp ingezet. Zij raakten bij deze nieuwe aanval gewond en moesten met spoed naar het ziekenhuis. Een bron van het Chaldese Patriarchaat liet aan AsiaNews weten bezorgd te zijn over de hernieuwde aanwezigheid van IS in het dorp en de vernielingen. Mensen in de nabijgelegen dorpen kunnen zich opnieuw gedwongen voelen te vluchten. Verder zei hij dat er niet nog meer ontheemden opgevangen kunnen worden. "We zijn geheel afhankelijk van mensen die zich willen inzetten om dit geweld te stoppen."

Het is zonneklaar dat met de huidige aanvallen van de strijders voor het Kalifaat tegen de Christen de situatie in Irak niet verbetert. Vandaag nog leverde de Chaldese Patriarch Mar Raphael Louis Sako nog stevige kritiek op de politieke leiders in Irak omdat zij ernstig in gebreke blijven tot overeenstemming te komen over een plan om het land weer op te bouwen. Eerder heeft de hulpbisschop van Bagdad, Mgr. Shlemon Warduni gezegd dat Irak een"dieptepunt" bereikt heeft in zijn geschiedenis.