Nieuwe aanval Al-Shabaab op Christenen Kenia

dinsdag, 11 juli 2017
Nieuws
Ten minste tien mensen zijn vermoord en een onbekend aantal gewond na een aanval van vermoedelijke leden van terreurorganisatie Al-Shabaab op dorpen in het noorden van Kenia.

Ten minste tien mensen zijn vermoord en een onbekend aantal gewond na een aanval van vermoedelijke leden van terreurorganisatie Al-Shabaab op dorpen in het noorden van Kenia. De aanval vond zaterdag rond 4.30 uur in de ochtend plaats. Volgens lokale politie brachten 15 gewapende militanten van Al-Shabaab, allen van Somali origine, de niet-Moslims bij elkaar. Daarna onthoofdden ze hen met messen. Volgens ooggetuigen hadden de militanten het vooral gemunt op mensen van niet-Somalische origine. Onder hen bevinden zich doorgaans veel Christenen die werkzaam zijn in onderwijs en gezondheidszorg.

‘Afgeslacht als kippen’
Een getuige die anoniem wilde blijven, bevestigde dat aantal tegenover Reuters. “Ze vielen de dorpen Jima en Poromoko aan en vermoordden negen mannen. Ze werden afgeslacht als kippen, met messen.” De Keniaanse krant Standard meldt op zijn website dat ook leden van de veiligheidsdiensten het aantal hebben bevestigd. Omdat van velen niet duidelijk is waar zij zijn, werd er gisteren gevreesd dat het dodental nog kan oplopen.

De huizen langs
Volgens dorpelingen werden zij zaterdag tegen het einde van de ochtend aangevallen door zwaarbewapende mannen. Die gingen, vertelden ze, de huizen langs op zoek naar niet-islamitische mannen. Die werden vervolgens bijeengebracht en onthoofd. In het nabijgelegen dorp Pandaguo vielen militanten een dag eerder al aan. Ze vermoordden toen drie politieagenten.

Vaker aanvallen in Kenia
Al-Shabaab, dat gelinkt wordt aan al-Qaeda, voert vanuit buurland Somalië vaker aanvallen uit in Kenia. Die werden intenser sinds Kenia in Somalië militair optrad tegen de groep. Al-Shabaab wil de regering omverwerpen en de sharia invoeren in Somalië. In oktober 2016 vermoordde al-Shabaab in Kenia twaalf niet-moslims vermoord bij een aanval in het noordelijke Mandera County. Al-Shabaab eiste de aanval via zijn eigen radiostation op. Daarbij werd gezegd dat de strijders zich op christenen richtten. De manier van optreden bij de aanval gisteren, waarbij doelbewust niet-moslims werden uitgezocht, lijkt op die van eerdere aanvallen van al-Shabaab.

Naar schatting 83% van de Keniaanse bevolking is christen, 8% is moslim. De Kenianen gaan op 8 augustus naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Standard