Nieuw slachtoffer in strijd tegen blasfemiewetten Pakistan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Actievoerders, zowel Christenen als Moslims, politieke leiders en vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen rouwen en...
20140513Pakistan

Actievoerders, zowel Christenen als Moslims, politieke leiders en vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen rouwen en bidden ter nagedachtenis aan Rashid Rehman, een advocaat die woensdagavond door extremisten werd vermoord vanwege zijn oppositie tegen de blasfemiewetten.

Als coördinator van de Commissie van de Mensenrechten in Pakistan was Rehman een vooraanstaand activist in de strijd voor vrijheid in dit Aziatische land. Hij was lange tijd het doelwit van Islamistische extremisten en werd gedood in zijn kantoor in Multan, een stad in de provincie Punjab. Tijdens de aanslag met dodelijke afloop, raakten ook twee andere mensen gewond.

Herhaaldelijk deed hij aangifte van deze bedreigingen bij politie en overheid maar er werd niets ondernomen om zijn beveiliging te verbeteren. Ook bevat het dossier van zijn moord geen enkele informatie over voorafgaande bedreigingen en aanslagen. Toch was het een publiek geheim dat, door de overheid verboden, extremistische, groeperingen het op hem voorzien hadden.

Activisten en leden van burgerlijk maatschappelijke groeperingen eisen de arrestatie van de daders. Het advocatencollectief van Multan heeft al aangekondigd van plan te zijn de rechterlijke hoorzittingen uit protest te boycotten.

De moord op Rehman is niet de eerste waarbij een lid van de rechterlijke macht van Pakistan betrokken is. Het gebeurt vooral onder advocaten die de verdediging voeren voor mensen die onterecht beschuldigd worden van godslastering. Tot nu toe is er nog geen enkele verantwoordelijke voor dit soort misdrijven gearresteerd, laat staan gestraft voor zijn daden.

De Katholieke kerk van Lahore heeft scherpe kritiek op de moord. Zij kondigden een dag van rouw en gebed af. ‘sektarisch geweld heeft weer eens een slachtoffer geëist", zei pater Anwar John. Voor deze geestelijke, een missionaris van de Oblaten van Maria was Rahsid Rehman een moedig persoon die in de voorhoede streed ter verdediging van hen die onterecht beschuldigd werden.

Het is vreselijk dat dit soort incidenten waarschijnlijk nog zullen toenemen, zoals wel duidelijk wordt door de moord op de gouverneur van Punjab, Salman Taseer, een moslim, en Shahbaz Bhatti, een katholiek.

Maulana Tahin Ashrafi, een Moslimleider en voorzitter van de Ulema Raad heeft de moord ook veroordeeld. Volgens hem was de enige fout die Rehman gemaakt heeft dat hij iemand verdedigde die beschuldigd werd van blasfemie. Het is aan het gerechtshof om te beslissen of men al dan niet schuldig is, niemand anders heeft het recht iemand een misdadiger te noemen.

"Dit is een onmenselijke daad" voegde hij er aan toe en daarom wil ik een duidelijke boodschap richten aan het adres van hen die denken hun godsdienst te verdedigen, zij zullen niet in staat blijken angst te zaaien in de harten van de dapperen die onschuldige mensen willen verdedigen.

Bron: AsiaNews

Foto: citizensfordemocracy