Nieuw onderzoek naar geweld tegen Indiase Christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Indiase Hoog- gerechtshof eist van de regering en politie van de deel- staat Orissa een verklaring waarom er na de anti- christelijke pogroms van 2008 nauwelijks...
20121022_Orissa01

Het Indiase Hooggerechtshof eist van de regering en politie van de deelstaat Orissa een verklaring waarom er na de antichristelijke pogroms van 2008 nauwelijks verdachten zijn veroordeeld.

 

In 185 processen zijn er slechts 64 veroordelingen uitgesproken en alleen voor kleine vergrijpen. Er zijn geen vonnissen opgelegd wegens de vele moorden, verkrachtingen, plunderingen en brandstichtingen. In de meeste gevallen kwam het tot vrijspraak.

Rechters R.M. Lodha en A.R. Dave hebben premier Naveen Patnaik en zijn ministers acht weken de tijd gegeven om uitleg te geven. Zij hebben daartoe besloten na het lezen van een rapport van een non-gouvernementele organisatie over het uitblijven van serieuze vervolging van de aanstichters en plegers van de golf van geweld in het district Kandhamal.

‘Nieuwe hoop’

Voorzitter Sajan George van de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC) reageerde verheugd op de stap van het Hooggerechtshof. Die "geeft nieuwe hoop aan de families van de slachtoffers van Kandhamal, die al vier jaar lijden en vergeefs gerechtigheid zoeken."

Het rapport van het Inititiatief voor Gerechtigheid, Vrede en Mensenrechten werd in mei aan het Hooggerechtshof overhandigd met het verzoek nieuw onderzoek te laten instellen.

Volgens juridisch adviseur Pallav Sisodia is er sprake van systematische en bewuste fouten in de onderzoeken, waardoor tijdens de processen gebrek aan bewijs en getuigen was. Daarnaast zijn ooggetuigen misleid in het voordeel van verdachten.

Lacunes in onderzoek

"We hebben alle documenten bekeken die door de lokale rechtbanken waren verzameld en we vonden een enorme lacunes ook in de onderzoeken van het Openbaar Ministerie. Na alles geanalyseerd te hebben besloten we een beroep te doen op het Hooggerechtshof", zegt ***father*** Dybyasingh Parichha, hoofd van de juridische afdeling van de Katholieke Kerk in Kandhamal en secretaris van het Initiatief.

De weerloze Christenen van Kandhamal werden tussen augustus en november 2008 weken achtereen geterroriseerd. "Tientallen werden sadistisch gemarteld en afgeslacht in aanwezigheid van grote menigtes die nieuwsgierig toekeken", zegt Sajan George. "De moorden in Kandhamal waren een vorm van genocide en het hoge aantal vrijspraken moedigde radicale Hindoe-extremisten in andere deelstaten met een nationalistische BJP-regering aan en versterkte de straffeloosheid van medeplichtige overheidsinstellingen."

Twee geweldsgolven

De geweldsgolf in Kandhamal en verschillende andere Indiase deelstaten was de tweede in een jaar tijd. Op Kerstavond 2007 werden tientallen kerken aangevallen en werden christenen gemolesteerd. Hun woningen en bedrijfjes gingen in vlammen op.

In augustus 2008 volgde na de moord op een extremistische hindoeleider een golf van antichristelijk geweld waarbij tientallen christenen werden vermoord en een onbekend aantal werd mishandeld. Christelijke vrouwen werden voor de ogen van hun families verkracht, huizen en kerken geplunderd en in brand gestoken. De politie trad niet of nauwelijks op of arresteerde belaagde christenen.

Meer dan veertig duizend christenen sloegen op de vlucht en verstopten zich in de bossen. Ook in de inderhaast ingerichte kampen voelden zij zich niet veilig. Het heeft meer dan een half jaar geduurd voor de laatste vluchtelingen naar hun woonplaatsen terugkeerden. De meesten vonden daar wat restte van hun eigendommen in as terug. In veel gevallen hadden dorpsgenoten zich meester gemaakt van hun grond of oogst. Van de door de regering beloofde schadevergoeding is niet of nauwelijks iets terechtgekomen.

 

Bron: AsiaNews, foto: Wikimedia