Nicaragua: Sirenes overstemmen kritische preek

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Aanhangers van de sandinistische president Daniel Ortega hebben met brandweersirenes een herdenkingsmis in het noorden van Nicaragua verstoord.
sandinista_460x276-200-x-120

Aanhangers van de sandinistische president Daniel Ortega hebben met brandweersirenes een herdenkingsmis in het noorden van Nicaragua verstoord.

De Eucharistie werd gevierd om stil te staan bij de vermoede verkiezingsfraude van een jaar geleden. Volgens het dagblad El Nuevo Diario liet de burgemeester van Jinotega tijdens de preek van bisschop Carlos Enrique Herrera de sirenes loeien van voor de kathedraal verzamelde brandweerauto’s. De kerkgangers zouden bij het verlaten van de kerk uitgescholden zijn.

De kerkgangers waren merendeels in het zwart gekleed als uitdrukking van de "dood van de democratie" in Nicaragua. "Mannen en vrouwen die democratische criteria doen gelden moeten nu antwoorden", citeert Nuevo Diario uit de preek van de bisschop. Ook de katholieke Kerk trekt de uitslagen van de lokale verkiezingen van 9 november 2008 in twijfel. Daar kwam toen de partij van president Ortega als winnaar uit de bus. Maar volgens waarnemers was er sprake van ontbrekende transparantie en verkiezingsfraude.

Afgelopen donderdag werd bekend dat Nicaragua de Nederlandse parlementariër Hans van Baalen (VVD) had "uitgezet" omdat hij openlijk het democratisch gehalte van het land in twijfel had getrokken.

Bron: KNA