Nepalese Christenen dreigen in verdrukking te komen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Maoïstische regering van Nepal zal de rechten van de Christelijke gemeenschap garanderen evenals hun vertegenwoordiging in...
20120604Nepal01

De Maoïstische regering van Nepal zal de rechten van de Christelijke gemeenschap garanderen evenals hun vertegenwoordiging in de instituties van de staat. Deze belofte is vastgelegd in een overeenkomst getekend door de Nepalese Christelijke Federatie en de Nepalese overheid, die zes punten omvat. Katholieke en Protestantse leiders betwijfelen echter of de belofte waargemaakt zal worden.

Voor sommigen van hen is het niet meer dan een tactische zet van politieke partijen om de stemmen binnen te halen voor het geval er een verkiezing zal plaatsvinden voor een grondwetgevende assemblee. De assemblee die in 2008 gekozen werd, is vorige week donderdag ontbonden omdat ze er niet in slaagde de nieuwe grondwet te ratificeren. Het eerste punt van de overeenkomst stelt: "De regering zal initiatieven ondernemen om de rechten en ontwikkeling van de Christelijke gemeenschap zeker te stellen". Het tweede punt zegt dat de overheid spoedig het beleid zal formuleren met betrekking tot feestdagen zonder Christenen te discrimineren. Op dit moment kunnen ze Kerstmis vieren, dat al een openbare feestdag is. Maar ze willen ook de erkenning van andere feestdagen zodat ze niet op het werk gediscrimineerd worden als ze die dag niet werken.

 

Verzekering

Onder het derde punt belooft de regering Christelijke bezittingen te beschermen, inclusief kerken en andere eigendommen. Volgens het vierde punt zweert de regering een proportionele vertegenwoordiging van de Christelijke gemeenschap in al haar instituties, inclusief het parlement. Het vijfde punt bevat de belofte een Actie Groep te stichten om de overeenkomst tussen de twee partijen in te voeren. Het laatste punt geeft Christenen de verzekering dat hun rechten zullen worden beschermd in de nieuwe grondwet. Chirendra Satyal, een vertegenwoordiger van de Nepalese katholieke Kerk zei tegen persbureau AsiaNews: "de mensen hebben genoeg van politici en de steeds wisselende regeringen. De meeste Christenen weten ook niet of de regering deze overeenkomst eerlijk in praktijk zal brengen of niet." Chari Bahadur Gahatraj, secretaris van de federatie die de Protestantse Kerken in Nepal vertegenwoordigt , vertelde: "Wij werden vroeger gemarginaliseerd in het door Hindoes overheerste land. En hoewel het land nu seculier is, worden we nog altijd terzijde geschoven. De regering moet de overeenkomst uit voeren. Als dat niet gebeurt , zullen wij ernstige maatregelen nemen."

 

 

Seculier

Nepal telt zo"n 150.000 Christen, onder wie 8.000 katholieken. Met het ineenstorten van de hindoe-monarchie in 2006 en de vestiging van een seculiere staat, kregen de Christenen meer vrijheid om hun geloof te belijden. Hoewel achterstelling door hindoes de gewone praktijk is , stijgt het aantal bekeringen . Volgens cijfers van de kathedraal van Kathmandu, bezoeken zo"n 200 niet-katholieken elke zondag de Mis. Al garandeert de tijdelijke grondwet elke Nepalees recht op het belijden van zijn geloof, het merendeel van de hindoes probeert bekeringen te voorkomen. Het hindoeïsme oefent nog altijd een grote invloed uit in het land en onder de autoriteiten. Een jaar geleden onderzocht het parlement veranderingen in het strafrecht die het overgaan naar een ander geloof en het uitdelen van religieuze literatuur verbood met straffen van vijf jaar gevangenschap.

 

Maoïsten

Met het verdwijnen van de door Maoïsten overheerste assemblee, die de nieuwe grondwet moest goedkeuren, bevindt het land zich nu aan de vooravond van economische, politieke en institutionele chaos. Er is een kans dat het land door strijd tussen etnische groepen implodeert. Religieuze groepen zouden betrokken kunnen worden in de confrontaties. Ondertussen heeft het Hooggerechtshof de pogingen van de Maoïstische regering om verkiezingen te houden, geblokkeerd. Tegelijkertijd zijn oppositiepartijen druk doende premier Baburan Bhattarai te bewegen af te treden. Als hij dat doet, zou hij de vierde premier zijn sinds 2009 die zijn ambt opgeeft.

 

 

 

Bron: AsiaNews

 

Foto: AsiaNews.it