Nepal: voor het eerst geen dreiging met Kerst

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Katholieke gemeenschappen in Nepal zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de Kerst. Dit jaar zal het feest voor het eerst gevierd worden zonder...
20121220_nepal01

Katholieke gemeenschappen in Nepal zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de Kerst. Dit jaar zal het feest voor het eerst gevierd worden zonder dreiging door Hindoe-fundamentalistische groeperingen.

Volgens AsiaNews worden in de Hemelvaartkathedraal in de hoofdstad Kathmandu honderden mensen verwacht, inclusief Hindoes, Boeddhisten en andere niet-Christenen. In de afgelopen jaren hebben vaker mensen van andere godsdiensten vieringen en andere activiteiten in de verschillende parochies bijgewoond.

Sinds de val van de Hindoe-monarchie in 2006, stimuleert de overheid Kerstmis als nationale feestdag om het toerisme te stimuleren. Dit heeft het voor Christenen mogelijk gemaakt om hun heiligenbeelden en kerstdecoraties ook buiten kerken en huizen te laten zien. Nepal telt inmiddels 10.000 Katholieken, 4.000 meer dan in 2006, toen het land tot seculiere staat werd uitgeroepen.

De grotere vrijheid van godsdienst heeft het voor de katholieken mogelijk gemaakt in december hun geloof in het openbaar tonen. Behalve de kerken versieren zij nu hun erven met kerstbomen, kerststalletjes en guirlandes waar een paar jaar geleden nog pantserauto’s stonden.

Door de grotere zichtbaarheid oefent de Kerk ook sterke aantrekkingskracht uit op grote groepen niet-Katholieken. Tijdens de Kerstnachtmis, zullen in de kleine Katholieke gemeenschap van Kathmandu 24 mensen worden gedoopt en opgenomen, jong en oud, vooral hindoes.

Pastoor Robin Rai spoort de gelovigen aan om te getuigen van de werkelijke betekenis van de geboorte van Jezus voor de mensheid. "Ik vraag iedereen om te komen biechten en zo het geloof te versterken zodat ze de Christelijke boodschap in het hele land kunnen verspreiden."

De afgelopen jaren was Nepal het toneel van soms dodelijk geweld tegen religieuze minderheden, meestal door Hindoe-extremisten. De zwaarste aanslag vond plaats op 23 mei 2009 in de Katholieke kathedraal, waarbij twee doden en dertien gewonden vielen.

Bron en foto: AsiaNews