Nederlandse missionaris moet Kashmir verlaten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Nederlandse katholieke missionaris Pater Jim Borst, die twee scholen leidt, heeft van de regering van Jammu-Kashmir bevel gekregen eind juli Kashmir en India te verlaten. Pater Borst ontving in 2003 ook al een dergelijke waarschuwing, terwijl de...
jim_borst-200-x-150

De Nederlandse katholieke missionaris Pater Jim Borst, die twee scholen leidt, heeft van de regering van Jammu-Kashmir bevel gekregen eind juli Kashmir en India te verlaten.

Pater Borst ontving in 2003 ook al een dergelijke waarschuwing, terwijl de regering juist vier maanden geleden zijn visum verlengde tot 2014. Pater Borst is de enige Mill Hill missionaris in Kashmir waar hij samen met Predhuman Joseph Dhar, een tot het katholicisme bekeerde Hindoe en goede vriend van de Nederlandse missionaris, bezig was met het vertalen van de bijbel in de lokale Kashmir taal. De Missionarissen van Mill Hill zijn al vanaf 1891-1892 aanwezig in Jammu-Kashmir, waar zij zich altijd hebben gewijd aan onderwijs en gezondheidszorg.

"Het spijt me zeer," reageerde mgr. Peter Celestine, bisschop van Jammu-Srinagar. "Het is een groot verlies voor mij en voor heel Kashmir. Pater Borst woont hier al sinds 1963." Predhuman Joseph Dhar meende tegenover AsiaNews dat de eis voortkomt uit jaloezie. Pater Borst leidde sinds 1997 twee scholen in Kashmir, een in Pulwama en een in Shivpora. Allebei heten ze ‘school van de Goede Herder". De Nederlandse priester had een lange ervaring in onderwijs en zijn scholen, waarvan 99 procent van de staf moslim was, staan bekend wegens de kwaliteit van het onderwijs.

Joseph Dhar meent dat dit de reden was om pater Borst te verplaatsen. "De elitescholen van de moslims konden gewoon niet concurreren met dit niveau." In 2003 werden de scholen van de Goede Herder aangevallen en beschuldigd van het bekeren van kinderen tot het christelijk geloof.

Eerder was pater Borst directeur van de Sint Joseph School in Baramulla en de Burn Hall School in Srinagar. Het onderwijs door katholieke en protestante missionarissen in Jammu-Kashmirhas had nooit bekeringen tot doel. Veel voorname moslims, zoals de huidige leider van de regering, Farooq Abdullah, en een vorige regeringsleider volgden onderwijs op deze scholen. (AsiaNews)