Naar verzoening en vrede in West-Nigeria – Workshops voor leken (Nigeria)

Project
Nigeria beleeft niet pas sinds de aanslagen van Boko Haram een verschrikkelijk angstige tijd. Voortdurende laaien er in dit West-Afrikaanse land weer conflicthaarden op. Overal hoor je de schreeuw om vrede.
20120820nigeria002.geschaald

Nigeria beleeft niet pas sinds de aanslagen van Boko Haram een verschrikkelijk angstige tijd. Voortdurende laaien er in dit West-Afrikaanse land weer conflicthaarden op. Overal hoor je de schreeuw om vrede. De Katholieke Kerk doet er alles aan om vrede en verzoening te bevorderen. Paus Benedictus XVI heeft er bij de tweede Afrikasynode de nadruk op gelegd hoe belangrijk het is om verzoening, vrede, gerechtigheid en ontwikkeling in Nigeria te bevorderen. Ook kapelaan Michael Oyedare, van het Bijbelapostolaat van het bisdom, ziet deze noodzaak in. Daarom organiseert hij samen met bisschop Emmanuel Badejo workshops voor de leken die het dienstwerk van de 39 priesters in het bisdom aanzienlijk verlichten.

In het bisdom Oyo leven 45.000 katholieken te midden van twee miljoen moslims. De gelovigen verdienen de kost als boer en oogstarbeiders in de citrus-, maïs-, yam-, cassave- en cacaoplantages. Hun inkomen – ongeveer 7 euro per dag – is net voldoende om te overleven. Veel gelovigen "doen werkelijk hun best", zo benadrukt pastoor Michael. Het is belangrijk om de verantwoordelijken in de gemeenschappen te sterken in hun geloof en te onderrichten in de interreligieuze dialoog, zodat zij "goede woordvoerders van de Kerk" worden. De bedoeling is dat de workshops de deelnemers daartoe in staat zullen stellen.

Omdat het bisdom zelf nauwelijks over financiële middelen beschikt, verzoeken de pastoor en de bisschop "Kerk in Nood" om een financiële bijdrage. Voor het concreet realiseren van de workshops hebben wij een steunbedrag van 5.000 euro beloofd.

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.

Projectcode: 141-07-49

 

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood