Na drie jaar bezetting door IS eindelijk weer een Mis in Mosul

maandag, 04 september 2017
Nieuws
Na de bevrijding van Mosul in Irak, uit de handen van de Islamitische Staat, keren de christenen voorzichtig weer terug. Terwijl ze terugkomen, zo keert ook de Mis daar terug.
Mosul04

Zeereerwaarde Luis Montes, een priester van het Instituut van het Mensgeworden Woord, vierde in augustus de Mis in het klooster van Sint Joris. De priester reisde naar Mosul om een deel van de documentaire getiteld ‘Guardianes de la Fe’ (Bewakers van het Geloof) op te nemen die de realiteit van het leven van de Christenen in Irak en Syrië laat zien.

In een video op de Facebookpagina van ‘Amigos de Irak’ (Vrienden van Irak), zei Louis Montes dat de Mis op 9 augustus – een maand na de bevrijding van Mosul – werd gevierd – op de feestdag van St. Edith Stein, een martelares die sterf in een naziconcentratiekamp.

De priester zei dat het een "geweldig geschenk van God" was om de feestdag van een martelaar in het klooster te vieren, die "zeker veel martelaren aan de Kerk gaf."

Wijzend op de schade aan de ingang van het klooster, zei hij dat het lagere niveau waarschijnlijk op een bepaald moment als ‘gevangenis’ gebruikt is, omdat de Christenen hun namen als getuigenissen op de muren schreven.

Gelegen in het oostelijke deel van de stad, is het klooster erg beschadigd door IS-militanten.

"Overal puin, stenen muren beschadigd, alle religieuze beelden vernietigd", vertelde priester Montes. "De grot van de Maagd Maria is vernietigd … Kruisen zijn gesloopt met mokerhamers, zodat er geen spoor zou zijn van alles wat Christelijk is, van alles wat Jezus Christus is."

In de kapel waar zij de Mis vierden, is het altaar van zijn marmeren versieringen ontdaan, en zijn de muren beschadigd.

"De ervaring van het vieren van de Eucharistie te midden van zoveel verwoesting was ontzagwekkend", zei pastoor Montes.

"In deze plaats, die is aangevallen omdat het Christelijk is, heeft het bemediteren van het Mysterie van het Kruis, dat in de Heilige Mis wordt vernieuwd, zoveel kracht gehad", zei hij.

"Sommige priesters vertelden later aan de jongeren die me vergezelden, dat ze denken dat dit eerste Mis was die in de afgelopen drie jaar werd gevierd binnen de stad Mosul, één van de gebieden die het hardst door IS werd getroffen. Het is echt een geschenk van God."

De priester zei dat hij de Mis voor Europa vierde, "dat lijdt omdat het zich van God de Heer heeft afgewend, opdat het bloed van de martelaren hier in het Midden-Oosten Europa kan schudden, aanraken, zodat het ontwaakt."

Het aangezicht van zoveel ontheiliging is pijnlijk, erkende priester Montes en het is nog pijnlijker om na te denken over de haat voor Christus die de aanvallen heeft gemotiveerd.

Maar tegelijkertijd zei hij: "Er is zo’n mooie voldoening om te weten dat je een vervolgd volk dient."