Myanmar: "Niet alleen Rohingya gediscrimineerd"

dinsdag, 14 november 2017
Nieuws
Volgens kardinaal Charles Bo, de aartsbisschop van Rangoon, zijn in Myanmar ook de Kachin slachtoffer van discriminatie.
ACN-20150608-25612-Myanmar

In het vooruitzicht van het vier dagen durende bezoek van paus Franciscus eind november aan Myanmar onderstreept kardinaal Charles Bo, de aartsbisschop van Rangoon, dat de Rohingya niet de enige achtergestelde minderheid is in het land. Ook de Kachin, een volk waarvan de meerderheid christelijk is, worden zwaar gediscrimineerd.

Kardinaal Bo vraagt de steun van de internationale gemeenschap voor de zwaar belaagde premier en oud-Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. Het is volgens hem al te eenvoudig om de verantwoordelijkheid voor het geweld tegen de Rohingiya uitsluitend aan de premier toe te schrijven, ook al omdat zij weinig greep heeft op het leger. Aung San Suu Kyi krijgt de steun van de meerderheid van de bevolking. Zij is als een verpleegster, die een patiënt na een heel lange periode opnieuw moet helpen rechtstaan. Al geeft kardinaal Bo wel toe dat de overheid veel sneller in actie had moeten komen.

Nog volgens kardinaal Bo hebben buitenstaanders te weinig begrip voor de complexiteit van het Rohingyavraagstuk. Zo gelooft een aanzienlijk deel van de bevolking dat gewelddadige extremisten uit Syrië een nieuw front proberen te openen in Myanmar. Niet alleen Rohingya, maar ook de bevolking van Kachin, waarvan de meerderheid christen is, wordt achtergesteld. Aan vele christenen in Myanmar, die uit India afkomstig zijn, wordt het staatsburgerschap geweigerd. De diepere oorzaken van de spanningen en het onrecht liggen in meer dan 60 jaar wanbeheer, besluit kardinaal Bo.

Bron: Kathpress.at