Motorfietsen voor missieposten parochie op Sumba (Indonesië)

Project
Het Indonesische eiland Sumba heeft 706.000 inwoners. 160.000 daarvan zijn katholiek. Hoewel de eilandennatie Indonesië het land is met de grootse islamitische bevolking ter wereld, vormen de christenen en de aanhangers van de traditionele Marapu-godsdien
20120816indonesia010

Het Indonesische eiland Sumba heeft 706.000 inwoners. 160.000 daarvan zijn katholiek. Hoewel de eilandennatie Indonesië het land is met de grootse islamitische bevolking ter wereld, vormen de christenen en de aanhangers van de traditionele Marapu-godsdiensten op Sumba toch de meerderheid van de bevolking. Ongeveer 65% van de inwoners noemt zich christen, de meesten van hen zijn echter protestant, omdat in 1912 de Nederlandse koloniale regering besloot dat op Sumba alleen protestante en op Flores alleen katholieke missionarissen mochten werken. Toch waren al tussen 1889 en 1898 Jezuïeten op Sumba werkzaam geweest. Tussen 1898 en 1921 hadden de katholieken op het eiland geen priester. In 1921 kwamen de Missionarissen van Steyl naar Sumba, en in 1969 de Redemptoristen. Ook de huidige bisschop van Weetebula is lid van de orde der Redemptoristen. Het stemt hem gelukkig dat het aantal katholieken toeneemt, maar hij zou heel graag zien dat de gelovigen betere zielzorg kregen. Tegenwoordig zijn er 24 parochies en twee nieuwe buitenvestigingen.

De buitenvestiging St. Paulus in Karuni telt 7062 gelovigen, die over 16 verschillende externe parochieposten verdeeld wonen. De verst verwijderde externe parochiepost ligt een uur rijden per motor verwijderd. Veel wegen zijn niet geasfalteerd. Het gebied is heuvelachtig en gedeeltelijk zelfs bergachtig. Als de priester panne met zijn motor heeft, moet hij die zelf repareren. Daarom moet hij altijd gereedschap in zijn rugzak meedragen.

De buitenvestiging van de H. Alfonsus van Liguori in Kererobo telt meer dan 8000 gelovigen, en die leven verdeeld over negen externe parochieposten. Hier is het land wel vlak, maar in de regentijd zijn de wegen heel erg slipperig en modderig.

Bisschop Woga vertelt: "Motorfietsen zijn geschikt voor onze smalle en meestal niet geasfalteerde wegen. Met motoren kunnen we de gelovigen in de wijd verspreide dorpen bereiken. In de regentijd zijn de wegen meestal glad en modderig, zodat we motoren nodig hebben met stevigere spatborden." Opdat de priesters en catecheten in de nieuwe opgerichte buitenparochies de gelovigen kunnen bereiken, verzoekt de bisschop ons om vier motoren. "Kerk in Nood" steunt met 7000 euro.

Projectcode: 318-01-29

Dit project is een voorbeeld van wat "Kerk in Nood" doet. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project worden besteed om het pastorale werk van "Kerk in Nood" mogelijk te maken.