De belangrijkste prelaat in Nigeria heeft tijdens een speech in Milaan gezegd dat aan het religieuze geweld in Nigeria verschillende motieven ten grondslag liggen. "Wat religieus geweld lijkt te zijn is in werkelijkheid toe te schrijven aan etnische, politieke of socio-economische redenen", zei kardinaal John Onaiyekan van Abuja.
"Waar bijvoorbeeld twee naburige of zelfs overlappende etnische groepen strijden vanwege schaarste aan bronnen en de ene groep grotendeels Christelijk is en de ander in meerderheid islamitisch, wordt hun strijd er een tussen Christenen en moslims. Ook als godsdienst geen of geen grote rol speelde in het ontstaan en verloop van het conflict." "De eeuwenlange tegenstelling tussen landbouwers en herders, het verhaal van Caïn en Abel leeft ook nu nog;, vervolgde hij. "Omdat de ene groep wordt beschouwd als Christenen en de andere als moslims, ziet men het conflict als een godsdienstige strijd. Gevallen waarin godsdienst de enige reden is voor geweld komen maar zelden voor."
"Terrorisme is een nieuw verschijnsel in ons land", zei hij doelend op de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Hoewel de groep links heeft met het buitenland, "kunnen de Nigeriaanse moslims hen niet negeren, zoals men lang heeft geprobeerd te doen, hoewel het bemoedigend is te weten dat zij niet het authentieke gezicht van de islam in ons land representeren. Terwijl het "huis van de islam" zijn eigen huis "op orde moet brengen, zullen wij Christenen een positieve houding moeten aannemen tegenover de islam in zijn algemeenheid. Dan kunnen wij gezamenlijk de uitdaging van het islamitisch terrorisme aangaan", concludeerde de kardinaal.
Bron: Catholic Culture
Foto: Lila Torg