Moslims willen christelijk hospitaal overnemen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een aantal invloedrijke Pakistaanse Moslims probeert een Christelijk ziekenhuis in de buurt van de hoofdstad Islamabad onder dwang over te nemen. Volgens persbureau AsiaNews zouden drie invloedrijke Moslims afgelopen zaterdag een...
20110706Pakistan

Een aantal invloedrijke Pakistaanse Moslims probeert een Christelijk ziekenhuis in de buurt van de hoofdstad Islamabad onder dwang over te nemen. Volgens persbureau AsiaNews zouden drie invloedrijke Moslims afgelopen zaterdag een aanklacht hebben ingediend tegen de directie van een Presbyteriaans ziekenhuis in Taxila. De drie beweerden het ziekenhuis te hebben gekocht, maar dat het bestuur de overdracht blokkeert.
Hoewel Malik Nur Mohammed, Malik Riaz en Malik Abdul Razzak het bestuur ook van godslastering betichten, hebben zij dit niet opgenomen in de officiële aanklacht.
Na de aangifte begaf het drietal zich naar het ziekenhuis waarbij vier directieleden werden aangehouden. Volgens ziekenhuisdirecteur Askenaz M. Lall is er geen sprake van dat het pand is verkocht. "Het pand was niet verkocht," zei hij. "Malik Noer en zijn zonen hebben met hulp van een lokale moslimpoliticus een zaak gefabriceerd tegen het Christelijke ziekenhuis. Het ziekenhuis werd in 1922 opgericht door missionarissen van de Presbyteriaanse Zending. Alleen de Presbyteriaanse raad van bestuur heeft het recht om het onroerend goed te verkopen. Dit is een poging om een zendingseigendom onder dwang te bemachtigen."
De Katholieke Bisschop van Islamabad, mgr. Anthony, heeft het ziekenhuis onmiddellijk bezocht. Hij heeft ook contact gehad met verschillende Christelijke activisten en leiders.
Door de betrokkenheid van de Katholieke Kerk, heeft ook de overheid onmiddellijk onderzoek ingesteld.
Volgens een hoge districtsfunctionaris is uit eerste onderzoek al gebleken dat de beweringen van Malik Mohammed Nur vals zijn. Hij heeft ook erkend dat de aanklacht mede is gedaan in naam van een invloedrijke politicus. De ambtenaar heeft toegezegd dat de daders worden gearresteerd.
"Dit is niet de eerste poging een kerk of andere Christelijke instelling in te pikken", aldus bisschop Anthony tegenover AsiaNews. "Het Christelijk Ziekenhuis in Taxila is in het verleden eerder het doelwit geweest van verschillende groeperingen."
"De Katholieke Kerk heeft zich altijd ingezet voor Kerken die worden belaagd door extremisten. We houden nauw toezicht op de situatie en ik sta voortdurend in contact met de autoriteiten. Wij eisen van de regering de arrestatie van de daders en dat zij een voorbeeld stelt zodat dergelijke incidenten zich niet zullen herhalen." (Bron: AsiaNews)