Moslims verbranden psychisch gestoorde "godslasteraar"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een menigte opge- hitste Moslimfana- tici hebben dinsdag in Bahawalpur (Punjab) een psy- chisch gestoorde man uit de gevangenis gesleept...
kuchlak_quranprotest_afp_2_670

Een menigte opgehitste Moslimfanatici hebben dinsdag in Bahawalpur (Punjab) een psychisch gestoorde man uit de gevangenis gesleept en hem levend verbrand wegens godslastering.

De man, wiens naam niet bekend is gemaakt, stierf aan zijn verwondingen. Gevangenisbewaarders waren niet in staat de man te redden. Te hulp geschoten politieagenten werden belaagd. Vier agenten raakten gewond.

Opgehitst door leiders

Kort voor het incident was er bij het politiebureau van Chani Goth in het district Bahawalpur melding gemaakt dat de man pagina’s uit een Koran zou hebben verbrand. De man werd gearresteerd en in de lokale gevangenis ondergebracht, aldus de lokale politiechef tegenover AsiaNews.

Niet lang daarna maakten lokale religieuze leiders met megafoons bekend dat deze "godslasteraar" de Islam had beledigd. Er vormde zich een menigte voor de gevangenis die uitlevering van de man eiste. Nadat eerst de belangrijkste toegangsweg was geblokkeerd brak de menigte de gevangenis open en vielen zij de cipiers en agenten aan. Tijdens de twee uur durende gevechten werden verschillende politieauto’s in brand gestoken.

Psychische problemen

Ondertussen werd de man uit zijn cel gesleept en op straat met benzine overgoten en in brand gestoken. Kort daarna overleed hij aan zijn verwondingen.

Vooralsnog is weinig meer over de man bekend dan dat hij psychische problemen had. Hij was in bewaring genomen terwijl onderzoek werd ingesteld naar de beschuldiging dat hij de beruchte "zwarte wet" had overtreden.

Via sectie hoopt de politie de identiteit van de man te kunnen achterhalen.

Scherpe kritiek

Mensenrechtenorganisaties, waaronder de christelijke Masihi Foundation Pakistan en Life for All, hebben scherp uitgehaald naar de zoveelste lynchpartij op grond van slechts een gerucht over godslastering. De kritiek keert zich ook tegen de politie, die niet in staat blijkt om zelfs de veiligheid van arrestanten te garanderen en om extremistische groeperingen in toom te houden die zich laten ophitsen door lokale religieuze leiders.

Wetswijziging nodig

Ook het Katholieke Bisdom Bahawalpur heeft de gruwelijkheden krachtig veroordeeld. Woordvoerder father Zafar Samuel sprak van een "onmenselijke daad" en hoopt dat er initiatieven komen die meer bewustmaken van de problematiek rond de blasfemiewetten. De Bisschop van Islamabad-Rawalpindi, mgr. Rufin Anthony, noemt het recht in eigen handen nemen in strijd met de wet. Het is tijd om "een aantal wetswijzigingen door te voeren", aldus de Bisschop. Hij roept op tot invoering van wetten die "de onschuldigen te beschermen en de veiligheid garanderen van mensen die verdacht worden en terecht moeten staan." "Hoeveel bloed moet nog worden vergoten voor de autoriteiten begrijpen dat er iets moet veranderen?"

Trieste balans

De blasfemiewetten hebben in de laatste twintig jaar geleid tot aanvallen op hele gemeenschappen, zoals in Shantinagar en Multan (1997), of meer recent in Gojra (2009), waarbij huizen werden verbrand en tientallen doden vielen. Volgens gegevens van de Nationale Commissie voor Gerechtigheid en Vrede van de Katholieke Kerk (NCJP), zijn van 1986 tot en met augustus 2009 ten minste 964 mensen beschuldigd van ontheiliging van de Koran of het belasteren van de profeet Mohammed. Onder hen waren 479 Moslims, 119 Christenen, 340 Ahmadi, 14 Hindoes en 10 leden van andere religies.

Voor zover bekend zijn 35 mensen gelyncht op grond van beschuldigingen van blasfemie.

 

Bron: AsiaNews

Foto: AFP, van een opgehitste menigte die voertuigen buiten een politiebureau in brand steken in Kuchlak, 16 km ten noorden van Quetta op 16 juni 2012.