Moslims verbergen christen tijdens bewind jihadisten

dinsdag, 07 februari 2017
Nieuws
20170203_Teleskuf05

Tijdens de herinname van de stad Iraakse stad Telkeif, die bijna 3 jaar onder controle was van de jihadistische milities van Islamitische Staat (IS) vonden regeringstroepen bij inspectie van het dorp de christelijke vrouw Georgetta Hanna, 60 jaar oud, in het huis van een moslimfamilie in deze stad.

Georgetta was er in 2014 niet in geslaagd te vluchten, zoals de meeste andere Christenen, toen Telkeif op het punt stond in de handen te vallen van de jihadisten. Sindsdien had zij een schuilplaats gevonden bij haar moslimburen, die haar verzorgden en haar in hun huis verstopten.

Volgens het bericht bedekte de vrouw haar hoofd met een sluier toen ze de regeringstroepen zag, denkend dat het de milities van Daesh waren. Toen ze eenmaal begreep dat de stad niet langer in hun handen was ging ze de straat op en maakte zo een einde aan haar 2,5 jaar durende isolement.

Teleskuf is een van de plaatsen in de Vlakte van Nineve die is bevrijd in het kader van het offensief richting Mosoel. Behalve Teleskuf werd onder meer ook de van oudsher christelijke stad Qaraqosh bevrijd.  De vlakte, in Noord-Irak, werd in de zomer van 2014 ingenomen door Islamitische Staat. Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht en vele kerken en huizen in de door veel christenen bewoonde streek werden verwoest. Pas sinds het Iraakse leger en Koerdische milities recent een tegenoffensief startten, is die trend omgebogen.

Eerste christelijk gezin terug in van IS bevrijd Iraaks stadje

In het van IS bevrijde Iraakse stadje Teleskuf is maandag het eerste gevluchte christelijke gezin teruggekeerd, meldt AsiaNews. Patriarch Louis Sako van de Chaldeeuws-katholieke Kerk toonde zich verheugd over de terugkeer van het gezin naar Teleskuf. Het hoofd van de met Rome geünieerde Kerk riep gevluchte christenen al herhaaldelijk op terug te keren naar de Vlakte van Ninive. Hij zei tegen AsiaNews “vreugde” en “voldoening” te ervaren over de ommekeer. Hij hoopt dat vele gezinnen die nu nog in vluchtelingenkampen in Erbil en Iraaks Koerdistan verblijven ook terug naar huis zullen gaan.

Het eerste gezin dat terugkeerde naar Teleskuf is dat van Naoiq Quliaqus Atto, vertelde Sako. Hij nam zijn vrouw, drie kinderen en broer mee. “Zij keerden terug na tweeënhalf jaar als ontheemden in een centrum in Dohuk te hebben doorgebracht”, aldus de patriarch. “De lokale priester was aanwezig om hen te verwelkomen – priester Salar Bodagh, die het wederopbouw-comité leidt. Dit is een echt teken van hoop voor vele anderen.”

Wederopbouw
Na het geweld van Islamitische Staat zijn het oosten van Mosoel en de stadjes en dorpen in de Vlakte van Nineve aan een langzaam herstel begonnen. Om de ontheemden te kunnen laten terugkeren, moeten huizen worden herbouwd en het gebied worden gezuiverd van alle mijnen die de jihadisten plaatsten voordat ze vluchtten. Patriarch Sako heeft de overheid en international leiders herhaaldelijk opgeroepen om de wederopbouw te starten gebaseerd op eenheid en pluralisme voor de verschillende religieuze en etnische groepen in de streek. Hij hoopt dat Mosoel en de Vlakte van Ninive in de toekomst een model van co-existentie en godsdienstvrijheid kunnen zijn.

Volgens een volkstelling uit 1987 woonden er ruim 1,2 miljoen christenen in Irak. Momenteel zijn dat er minder dan een half miljoen. In Mosoel en de Vlakte van Ninive woonden voor de opkomst van IS ongeveer 130.000 christenen. 40.000 van hen vluchtten voor de vervolging.

Bron: Katholiek Nieuwsblad – AsiaNews