Moslims repareren vernielde kerk in Punjab

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In een opmerkelijk gebaar van religieuze solidariteit heeft een groep Moslims in de Indiase deelstaat Punjab een protestantse kerk hersteld. Die was eerder door andere Moslims...
20100917punjab01

In een opmerkelijk gebaar van religieuze solidariteit heeft een groep Moslims in de Indiase deelstaat Punjab een protestantse kerk hersteld. Die was eerder door andere Moslims vernield naar aanleiding van de ophef rond de Koranverbranding in de VS.

"De moslimgemeenschap nam zelf het initiatief om de kerk opnieuw te schilderen en alles wat verbrand is te repareren", aldus een woordvoerder van de katholieke Kerk in Punjab.

De Moslims hebben ook de deuren en ventilatoren vervangen en nieuwe banken gekocht, aldus father Peter Kavumpuram, woordvoerder van het bisdom Jalandhar.

Koranverbranding

De protestantse kerk in Malerkotla was zondagavond vernield en in brand gestoken na berichten dat in de VS de dag ervoor Korans in brand zouden zijn gestoken. Ter herdenking van de terreuraanslagen van 11 september had een kleine sekte aangekondigd 200 Korans in brand te zullen steken. Hoewel de sekte daar uiteindelijk toch van af zag werden elders wel enkele exemplaren van het voor moslims heilige boek verbrand.

"Ongeveer 150 hooligans braken zondag de kerk open, gooiden alle kerkbanken op een hoop en staken die in brand", aldus father Kavumpuram.

Lof voor autoriteiten

De priester prees de lokale autoriteiten voor het kordaat optreden tegen de gewelddadige groep, het ontzetten van de kerk en de bescherming van Christenen.

Dinsdag werd er in de kerk een gebedsbijeenkomst gehouden waarbij ook moslimleiders aanwezig waren.

Bij het politieoptreden tegen de brandstichters raakten drie agenten gewond. Een agent liep brandwonden op toen hij Bijbels uit de vlammenzee probeerde te redden.

De politie heeft vijf personen opgepakt die de aanvallers via sms-berichten naar de kerk zouden hebben gedirigeerd.

Volgens de kerkelijk woordvoerder bestaan er twijfels over de vraag of er werkelijk religieuze motieven achter de aanslag zaten of dat die eerder van politiek aard waren.

Religieuze tolerantie

Malerkotla is de enige stad in de overwegend door Sikhs bewoonde staat met een moslimmeerderheid. De stad kent een uitzonderlijke geschiedenis van religieuze co-existentie. Terwijl heel Noord-India na de verdeling van 1947 werd geteisterd door geweld tussen Hindoes en Moslims, is er in Malerkotla volgens de geschiedenisboeken geen Moslim aangevallen.

Bovendien beschermen de Sikhs de Moslims in hun regio Moslims uit respect voor de islamitische koning van het vroegere vorstendom Malerkotla, die een Sikh-goeroe beschermde tegen moordpogingen door religieuze fanatici. (Bron: UcaNews)