In de oude stad Timbuktu ( Mali), die synoniem is geworden met het einde van de wereld, staat het recente islamistische terrorisme in scherpe tegenspraak met de jarenlange vreedzame co-existentie tussen moslims en Christenen. "Deze stad bestaat voor 99 procent uit moslims, maar er heerst een tolerante klimaat. Wij prediken ook tolerantie. De islam leert ons alle geloven te respecteren, zegt Adrahamane Ben Essayouti, de hoogste imam van de woestijnstad. Daar is de geestelijk leider van de Baptisten, Moha Ag Oyahitt, het mee eens. Hij vluchtte van Timbuktu naar de hoofdstad Bamako toen met Al Qaida samenwerkende terroristen de stad innamen."Er waren geen problemen in Timbuktu tussen ons en de moslims. We leefden als broeder en zusters. Het enige verschil was Jezus Christus en Mohammed. Buiten dat was er geen enkel probleem. Wat we ook doen, we nodigen hen uit en zij nodigen ons uit als er geboorten zijn of huwelijken. Bij welke activiteit ook, we nodigen elkaar uit. Als wij Christenen evangelische campagnes houden, dan komen zij ook. Ik kan je niet vertellen hoe prachtig het was om in vrede samen te wonen", zegt de Baptist.
De moeilijkheden in Timbuktu begonnen op 12 april 2012 toen de stad overgenomen werd door de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (MNLA). Deze groep Toearegs wilden een seculiere en onafhankelijke staat in het noorden van Mali. De aan de groep gelieerde islamisten keerden zich al spoedig tegen de MNLA en verdreef hen uit de stad. De jihadisten kregen zo Timbuktu in handen. "We kenden de jarenlange strijd van seperatisten in het noorden van Mali en we hadden daar geen problemen mee, totdat ze samen gingen met de terroristen. Toen begonnen de problemen", zegt Oyahitt. Essayouti stelt dat de islamisten, inclusief Ansar Dine en de Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika, die een Mali willen geregeerd door de islamitische wet, niet zijn wat zij beweren te zijn. ‘"Ze zijn geen moslims, ze zijn terroristen. Ze kwamen hier alleen maar om te vernietigen en te stelen. We kennen de islam in Timbuktu en we geven er onderwijs in. Maar wat zij denken, is iets heel anders", zegt de imam.
Volgens de imam werden de Fransen door de hele bevolking binnengehaald als helden. "Het komen van de Fransen was als de tweede komst van Jezus Christus." De meeste inwoners van Timbuktu zien de jihadisten als weinig meer dan een bende georganiseerde misdaad. Ze zagen hen bij hun aankomst huizen, auto’s en ijskasten in beslag nemen , die namen ze dan mee door de woestijn om ze elders te verkopen. Veel strijders gingen van de ene naar de andere groep jihadisten en sloten zich aan bij de groep die het meest lucratief was.
Bron: CNS
Foto:CNS