Moslims doden christenen rond kerst in Pakistan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Pakistan zijn bij verschillende aanvallen van moslims op christenen rond de kerstdagen zeker twee doden en twaalf gewonden gevallen.
20130401_Pakistan01120_x_63

In Pakistan zijn bij verschillende aanvallen van moslims op christenen rond de kerstdagen zeker twee doden en twaalf gewonden gevallen.

Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

Vorige week vrijdag werden de christelijke broers Liaquat en Karamat Masih, die werkten als straatvegers, bij een aanval door nog onbekende schutters tijdens hun werk om het leven gebracht. Karamat overleed ter plekke, zijn broer stierf twee dagen later in het ziekenhuis.

Op Eerste Kerstdag vielen in Iqbal, een voorstad van Islamabad, gewapende moslims met automatische geweren, pistolen en stokken christenen aan bij het verlaten van de kerk. Daarbij raakten twaalf mensen gewond, onder wie kinderen.

De politie heeft voor de aanval op de kerk twee mannen gearresteerd. Volgens de Pakistan Christian Post is de gang van zaken rondom de arrestaties van de verdachten van deze aanval alarmerend voor christenen. De politie meldde dat er 25 onbekende extremisten verdacht zijn in deze zaak. Van vier personen zouden de namen bekend zijn bij de politie, volgens de krant. Later bleek dat er nog maar een naam als verdachte stond genoteerd.

De aanvallen op christenen zijn mogelijk ingegeven nadat de islamitische geestelijke Ibtisam Elahi Zaheer op Facebook een decreet had afgegeven waarin stond dat moslims niet mochten deelnemen aan religieuze feesten van niet-moslims. "Kerst is een feest van christenen waarop zij gedenken dat Jezus geboren werd als Zoon van God. We moeten dit feest mijden en mogen christenen niet groeten", aldus de geestelijke.

Verschillende Pakistaanse media suggereren dat kerst goed is verlopen voor christenen. Zij geven hoog op van de godsdienstvrijheid in hun land, waardoor christenen vreedzaam kerst zouden kunnen vieren.

De Pakistan Christian Post meldde al eerder dat kerst veel minder goed was verlopen voor christenen dan de nationale media voorstelden.

Zo werden in Islamabad op Eerste Kerstdag moslims bewapend om christenen tijdens hun kerkgang aan te vallen, terwijl verderop in de hoofdstad de Pakistaanse president met onder meer aartsbisschop Joseph Coutts, bisschop Sadiq Daniel en minister Paul Bhatti tijdens een officieel fotomoment een kersttaart aansneden.

 

Bron: Reformatorisch Dagblad