Moslims beschermen kerken in Kenia

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Moslimleiders in Kenia hebben na de aanval op kerken in het land van vorig weekend besloten...
20120709Kenia01

Moslimleiders in Kenia hebben na de aanval op kerken in het land van vorig weekend besloten zelfverdedigings-groepen te vormen om kerkgebouwen te beschermen. Vijftien Christenen werden gedood in bestorming van kerken in Garissa, een stad vlak bij de grens met Somalië.

De grensstreek kent spanningen die ontstaan zijn nadat Kenia troepen naar Somalia stuurde om de extremistische moslimgroep al-Shabaab te bestrijden. Adan Wachu, hoofd van de opperste Raad van Keniase Moslims, noemde de aanvallen op de kerken daden van terrorisme. De moslims zeiden dat de Christenen kost wat kost beschermd moeten worden omdat ze een minderheid in hun regio vormen."Er zijn daar mensen die vastbesloten zijn van Kenia een nieuw Nigeria te maken," zei de voorzitter van de Raad ,Adan Wachu die ook de Interreligieuze Raad van Kenia leidt. "We zullen niet toestaan dat er in ons land een sektarische strijd ontbrandt, wie dat nastreeft zal gestopt worden."

Bewaking

Bij eenontmoeting van de Interreligieuze Raad werd dinsdag unaniem vastgesteld dat de aanvallen op de kerken "vormen van terrorisme" waren, zegt Wachu."Daarom besloten we allen samen een front te vormen." Als een daad van solidariteit besloten we dat jonge moslims een soort bewaking bij de kerken en andere plaatsen waar Christenen dat wensen zouden vormen. Het is nu de beurt aan de moslimleiders in Garissa om te bezien hoe de geschatte 30 keken in de stad beschermd kunnen worden. De meerderheid van de bevolking in Garissa zijn etnische Somaliërs en moslim. Afgelopen oktober trokken Keniaanse troepen Somalië in op jacht naar miltanten van de al-Shabaab die van diverse ontvoeringen op Keniaanse bodem verdacht werden en van het destabiliseren van de grensstreek. Daarna werd de aan al-Qaida gelieerde al-Shabaab beschuldigd van het afvuren van granaten en bommen in Kenia.

 

Bron: BBC

Foto: jm Whalen