Moslimleiders veroordelen Kerstaanslag

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Filippijnse moslim- leiders hebben een aanslag op een Kerstviering op het eiland Jolo scherp veroordeeld. Op eerste Kerstdag ontplofte een bom tijdens de viering van de Dageraadsmis in de Heilig Hartkapel...
20101227filippijnen01

Filippijnse moslim- leiders hebben een aanslag op een Kerstviering op het eiland Jolo scherp veroordeeld. Op eerste Kerstdag ontplofte een bom tijdens de viering van de Dageraadsmis in de Heilig Hartkapel in Jolo, hoofdstad van de autonome moslimregio op het gelijknamige eiland. Bij de aanslag werd het dak van de kapel geblazen en raakten elf mensen gewond. In zijn zondagse angelustoespraak herinnerde Paus Benedictus XVI aan het bloedvergieten.

Daders onbekend

Niemand heeft de aanval opgeëist, en de autoriteiten onderzoeken wie achter de aanslag zit. De moslimleiders hebben er bij de autoriteiten op aangedrongen "hemel en aarde" te bewegen om de daders op te sporen.
Op het eiland zijn verschillende islamitische groeperingen actief, waaronder de terreurbegweging Abu Sayyaf, die wordt verdacht banden te hebben met Al-Qaida en de Indonesische extremistische Jemaah Islamiyah.

Scherp veroordeeld

In een verklaring hebben de leden van de Nationale Conferentie van Filippijnse Moslimgeestelijken de aanval scherp veroordeeld. De "vele ontvoeringen en andere incidenten in verschillende delen van Mindanao zijn barbaarse daden van geweld, wreedheid en gebrek aan respect en moet worden veroordeeld", aldus hun verklaring.
Indien de aanslag is gepleegd door moslims, laat dan duidelijk zijn dat alles dat door de zogenaamde "Jama’a Islamia" en haar internationale en lokale medeplichtigen "islamitisch" wordt genoemd geen plaats heeft in de zuivere Islamitische leer, aldus de moslimgeestelijken. "Zij proberen hun persoonlijke politieke agenda met behulp van de islam te verwezenlijken via de steun van onschuldige en wanhopige mensen."

Hulp nodig

"We roepen de vredelievende moslims op zich teweer te stellen tegen degenen die de islam gebruiken voor hun eigenbelang. Wij roepen andere geloofsgemeenschappen op om ons moslims te helpen om deze krachten van het kwaad niet te laten zegevieren. Zoals het gezegde luidt: "Het enige dat nodig is om kwaad te laten zegevieren is dat goede mensen niets doen"."

Bloedvergieten

Het overwegend islamitische Mindanao is de afgelopen 40 jaar het toneel geweest voor gewapende strijd tussen de Filippijnse strijdkrachten en extremistische islamitische groepen zoals het Moro Islamic Liberation Front (MILF) en Abu Sayyaf.
De Christelijke gemeenschap op Jolo is herhaaldelijk het doelwit geweest van vele aanvallen. Het ernstigste incident vond plaats op 7 juli 2009, toen in de kathedraal een bom ontplofte waarbij zes doden vielen en ruim 40 gewonden.

 

Bron: AsiaNews