Moslimextremisten staken verzet tegen Lourdesgrot Java

maandag, 15 augustus 2016
Nieuws
Totaal onverwacht hebben Indonesische moslimextremisten hun verzet gestaakt tegen de bouw van een Lourdesgrot op Midden-Java.
indonesie_Mariabeeld

Dat gebeurde tijdens het proces dat tegen de bouw was aangespannen, meldt AsiaNews.Vorig jaar zomer protesteerden de 39 mannen tegen het voornemen een Lourdesgrot te bouwen op een stuk land dat door een katholieke familie in 2009 beschikbaar was gesteld in Giriwening. De moslims eisten intrekking van de door de lokale overheid verstrekte vergunning. De bouw van niet-islamitische bedehuizen levert in Indonesië bijna altijd problemen op en vergunningen laten soms vijf tot tien jaar op zich wachten. Bovendien is er een verklaring van geen bezwaar nodig van minstens zestig omwonenden en van het dorpshoofd.

Mariaheiligdom

In 2011 kreeg de zaak bekendheid toen moslimextremisten de plek waar de grot moest komen in brand staken en werkzaamheden verhinderden. Sindsdien is de plek uitgegroeid tot een bedevaartplaats voor Christenen. De afgelopen jaren probeerden islamitische extremisten meermaals met intimidatie en geweld de bouw van kerken in de regio te verhinderen. Volgens een parochiewoordvoerder is de aanklacht ingetrokken omdat de spanningen binnen de lokale gemeenschap tussen voor- en tegenstanders van de bouw te hoog opliepen. Begin vorige week werd bekend dat op twee andere plaatsen op Midden-Java Mariaheiligdommen door onbekenden zijn vernield. 

(Bron: Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews)