Moslima draagt kruisje uit protest geweld Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Iraakse nieuwslezeres en soennitische moslima Dalia AlAqidi draagt een halsband met een kruis om zo haar steun te tonen aan de Assyrische Christenen in Mosoel. De vrouw die werkt voor de Iraakse kabeltelevisie Sumaria in Beiroet, is onlangs begonnen me
20140801Dalia01

De Iraakse nieuwslezeres en soennitische moslima Dalia AlAqidi draagt een halsband met een kruis om zo haar steun te tonen aan de Assyrische Christenen in Mosoel. De vrouw die werkt voor de Iraakse kabeltelevisie Sumaria in Beiroet, is onlangs begonnen met het dragen van een kruisje voor de vervolgde en verdreven christenen uit de Noord-Iraakse stad Mosoel. AlAqidi stelt dat haar daad geen "religieus initiatief is, maar een protest tegen iedereen die probeert een beschaving weg te vagen […] Als ik mij niet uitspreek en anderen blijven zwijgen, dan is de uitdrukking van toepassing: hij die zwijgt over recht is een stomme duivel."

Haar initiatief heeft veel artistieke weerklank gevonden. Ze heeft contact opgenomen met Iraakse artiesten en hun gevraagd naamkaartjes te ontwerpen met een kruis en de halve maan om zo een beschaving in beeld te brengen die omhuld wordt door een akelige duister nis.
Het dragen van een kruis is verboden in Mosoel en Dalia verdedigt haar recht, waarvoor ze al bedreigingen gehad heeft. Op haar facebook zegt ze al berichten uit Saoedi-Arabië te hebben ontvangen. In die berichten wordt ze geprezen om haar ‘wijsheid’ om het kruis te dragen. Daarop antwoordt ze: "Ik zeg jullie dat mijn daad menselijk, cultureel en beschaafd is en verre van onderhandelbaar. Ik probeer niemand zijn geloof te veranderen."

In een interview met het Libanees dagblad Al-Nahar zegt ze "Wat is het nut van geschiedenis en beschaving, als we achteruit gaan naar de dagen van onwetendheid en achterlijkheid. Christenen zijn de inheemse mensen in dit land en we kunnen niet verder bestaan als zij of andere Iraakse mensen afwezig zijn. Jullie ongelovigen, polytheisten, afvalligen en onthoofders ik ben een eenvoudig menselijk wezen dat de rechten van mijn landgenoten verdedigt zonder naar hun identiteit te kijken. […] Ons geloof is een geloof van tolerantie en dit politiek islamitisch fascisme maak zelfs gematigde moslim als ik beschaamd over hun geloof en hun gemeenschap. Vrees brengt velen tot zwijgen, maar ik zal niet zwijgen over dit onrecht.

Bron: AINA News

Foto : Infideltaskforce.com