Moslim lanceert campagne voor veroordeelde christin

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Indiase moslimgeleerde is een wereldwijde campagne begon- nen voor de vrijla- ting van Asia Bibi, een Pakistaanse...
20101112pakistan01

Een Indiase moslimgeleerde is een wereldwijde campagne begonnen voor de vrijlating van Asia Bibi, een Pakistaanse christenvrouw die ter dood is veroordeeld wegens godslastering.

Noodzakelijk

Professor Asghar Ali Engineer noemt het "dringend noodzakelijk" Asia Bibi’s leven te redden. De directeur van het Centrum voor Samenleving en Secularisme hoopt dat mensenrechtenorganisaties en regeringsleiders achter zijn campagne te krijgen. "Wij mogen niet zwijgen", heeft hij de internationale gemeenschap laten weten. Hij hoopt op een vergelijkbare respons met de Iranese Sakineh, die ter dood is veroordeeld wegens overspel en moord op haar echtgenoot.

Dwang

Asia is vorige week veroordeeld door een rechtbank in Punjab. Ze werd gearresteerd wegens godslastering in juni 2009, na een ruzie met enkele collega’s waarin zij haar christelijke overtuiging verdedigde. Haar collega’s, net als Asia en haar twee dochters werkzaam in de landbouw, wilden haar het christendom laten afzweren en tot de islam bekeren.

Asia Bibi reageerde daarop met te vertellen dat Jezus aan het kruis is gestorven voor de zonden van de mensen en vroeg daarop wat Mohammed voor de mensheid had gedaan. De vrouwen hebben daarop haar en haar dochters mishandeld en alarmeerden de lokale imam die hen daarop van godslastering beschuldigde. De politie nam Asia Bibi in hechtenis om haar te beschermen tegen de woedende menigte. Na meer een jaar in detentie te hebben doorgebracht is zij vorige week ter dood veroordeeld.

‘On-islamitisch’

In Pakistan blijkt volgens prof. Asghar steeds duidelijker dat de blasfemiewetten zoals in het geval van Asia handige instrumenten zijn in handen van mensen die zich tegen minderheden wil keren.. De wet die godslastering met de dood bestraft is volgens de Indiase moslimgeleerde on-islamitisch. De wet werd onder dictator Zia ul-Haq ingevoerd om het regime te legitimeren. Zij vraagt nauwelijks om bewijsvoering en voldoet evenmin aan de leerstellige normen van de klassieke islamitische wet, aldus Asghar.

"Deze schandelijke wet wordt ongestraft tegen minderheden en religieuze gemeenschappen ingezet bij persoonlijke geschillen of uit financieel of politiek gewin, zelfs om landroof. Zelfs indirecte bewijs is voldoende om iemand te laten arresteren op grond van de blasfemiewetten. Daar is niets godsdienstigs aan."

Steun gevraagd

Asghar Ali Engineer’s pleidooi kwam bijna gelijktijdig met de reactie van de Christelijke Raad van India (AICC). In een verklaring van de katholieke secretaris-generaal, John Dayal, vraagt de AICC de Indiase regering om de zaak aan te kaarten bij de VN, bij de Pakistaanse regering en andere internationale instellingen om het leven van de vrouw te redden.

Prof. Asghar wijst op de verantwoordelijkheid van de Pakistaanse regering voor het waarborgen van de veiligheid van minderheden. "We kunnen dit soort wrede daden tegen de mensheid alleen maar veroordelen. Het is bedroevend vast te stellen dat regeringen van zo veel respectabele landen zich in stilzwijgen hullen. Het is daarom essentieel om een internationale campagne te beginnen om dit te stoppen."

‘Tweede doodvonnis’

Onder de degenen die inmiddels hebben gereageerd op de campagne is er een die zich afvraagt waarom zovelen die wel te hoop liepen om de Iranese Sakineh te redden er nu het zwijgen toe doen nu een christen onschuldig ter dood veroordeeld is. "De stilte en onverschilligheid van de wereld, waaronder veel christenen, die inmiddels gewend lijkt aan de vervolging van christenen, vormt een tweede doodvonnis."

 

Bron: AsiaNews