Moslim Broederschap pakt critici aan

vrijdag, 10 juni 2016
Nieuws
Uit angst voor het verlies van populariteit probeert de Egyptische moslimbroederschap haar critici het zwijgen op te leggen. De afgelopen maanden heeft vooral tv-presentator Tawfiq Okasha...
20120822Egypte01

 

 

Uit angst voor het verlies van populariteit probeert de Egyptische moslimbroederschap haar critici het zwijgen op te leggen. De afgelopen maanden heeft vooral tv-presentator Tawfiq Okasha zijn stem verheven tegen de broederschap en president Mohammed Morsi. Het gevolg was dat hij ervan beschuldigd is de naam van de president te besmeuren en de islam in een kwaad daglicht te stellen, hetgeen hem bloot stelt aan aanvallen.

 

Okasha is een bekende tv-persoonlijkheid en eigenaar van de satellietzender Al Fara"een. Hij is altijd al een criticus geweest van de moslim broederschap en salafisten. In het verleden heeft hij al eens beelden uitgezonden van een jonge man die op rituele wijze de keel doorgesneden werd vanwege afvalligheid. Ook keerde hij zich tegen het hoofd van de geheime dienst, generaal Abdel Fattah al-Seesy, die hij een betaalde agent van Qatar noemde en een belangrijk figuur voor de winst van Morsi bij de verkiezingen in juni. In werkelijkheid versloeg Morsi Ahmed Shafiq, die de eerlijkheid van de verkiezingen aanvocht omdat volgens hem veel kopten belet werd hun stem uit te brengen . Vanwege zijn openheid is Okasha ervan beschuldigd de islam aan te vallen, sektarische verdeeldheid te zaaien en "bewuste leugens en beschuldigingen te uiten tegen president Morsi, die neerkomen op laster en smaad." De president heeft er al voor gepleit dat Okasha niet meer op tv verschijnt. Ondertussen moet Okasha op 1 september voor de rechter verschijnen. In het licht van deze gebeurtenissen heeft de Egyptische NGO Advocaten voor legale Studie verklaard dat de advocaten Okasha zouden moeten verdedigen. "Het verdedigen van Okasha is," volgens de NGO, "het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting, dat allen na de revolutie toekomt, of men nu voor of tegen de regering is."

 

Beteugelen

 

Tegelijkertijd probeer de broederschap haar controle over het juridisch systeem en de rechtbanken in Egypte uit te breiden. De nieuwe minister van Justitie, Ahmed Mekki, die voorstander was van onafhankelijke rechtsspraak onder Moebarak, wil nu alle rechters uit het tijdperk Moebarak afzetten. In zijn ogen is het verdrijven van deze rechters een noodzakelijke stap in de Egyptische revolutie. Waarnemers zien in Mekki’s plannen een manier om anti-islamitische rechters te verwijderen en het rechtssysteem onder controle van de moslim broederschap te brengen. Tot nu toe waren de rechtbanken de enige instituties die nog niet het hoofd gebogen hadden voor de wil van de broederschap. Islamisten zijn vooral gespitst op het beteugelen van de Grondwettelijke Raad, die in hun ogen schuldig is aan het ongrondwettelijk verklaren van het vorig jaar gekozen parlement, dat overheerst werd door islamisten en salafisten. Sinds de verkiezingen voor her parlement en de president heeft de broederschap 40 procent van haar aanhang verloren. Dus zijn alle acties die ze ondernemen erop gericht de absolute meerderheid in het parlement te behouden en een nederlaag bij de parlementsverkiezingen volgend jaar te vermijden.

 

 

 

Bron: AsiaNews

 

Foto: AsiaNews