Moordenaars Bhatti toch moslimfundamentalisten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Pakistaanse anti-terrorisme rechtbank heeft een internationale arrestatiebevel uitgevaardigd tegen twee mensen in verband met de moord van Shahbaz Bhatti , de minister voor religieuze minderheden die op 2 maart werd gedood. Het bevel...
20110905Pakistan01

De Pakistaanse anti-terrorisme rechtbank heeft een internationale arrestatiebevel uitgevaardigd tegen twee mensen in verband met de moord van Shahbaz Bhatti , de minister voor religieuze minderheden die op 2 maart werd gedood. Het bevel van de speciale rechter Pervez Ali Shah was gericht op Ziaur Rehman en Malik Abid, beiden afkomstig uit Faisalbad, die gevlucht zijn naar de Verenigde Arabische Emiraten. Pakistaanse autoriteiten hebben om hun uitlevering gevraagd zodat ze berecht kunnen worden.

Deze ontwikkeling opent een nieuw hoofdstuk met betrekking tot de dood van de katholieke politicus, die als martelaar voor de Pakistaanse christenen stierf omdat hij minister voor de minderheden was. De moordenaars lieten een brief achter op de plaats van de misdaad, waarin ze de daad opeisten in naam van de Taliban. Daarna werden er geruchten verspreid dat de moord toe te schrijven was aan onenigheid onder christenen en daarna werd gesuggereerd dat er een familievete was geweest over het verdelen van bezittingen. Pakistaanse Christenen en internationale mensenrechtengroepen verwierpen deze claims. De regering, de politie en de media voelden zich daardoor gedwongen deze geruchten te ontzenuwen en zich opnieuw te richten op terrorisme en extremistische moslims. De hoogste politieofficier, Bani Amin Khan, vertelde aan een senaatscommissie voor Binnenlandse Zaken dat Tehreek- e-Taliban achter de moord zat. Onder christenen waren de reacties op deze onthulling positief. Maar veel christenen willen snellere acte om licht te brengen in de zaak.

Stemlozen

Mgr. Lawrence Saldanha, de emeritus aartsbisschop van Lahore stelde: "nu gaan de onderzoeken de juiste richting in". "Hopelijk zullen de daders voor de rechter moeten verschijnen." De eigen bisschop van Islamabad, mgr. Sebastian Shah, zei dat de vermoorde minister "de stem was voor de stemlozen". Nu hopen we , vervolgde hij, "dat de verantwoordelijken worden gearresteerd en dat de recente onthullingen niet weer onderdeel blijken te zijn van de gebruikelijke tactiek om het onderzoek op een dwaalspoor te brengen". Pervez Rafique van de All Pakistan Minorities Alliance, is het daarmee eens. Hij opperde dat alle stukken is deze zaak openbaar moeten worden gemaakt en dat een onderzoekscommissie moet worden geformeerd. (Bron: AsiaNews)