Moordenaar Guatemalteekse bisschop vrijgelaten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bijna twaalf jaar nadat hulpbisschop Juan Gerardi Conedera in Guatemala vermoord werd, komt een van de daders vervroegd vrij.
gerardi-202-x-302

Bijna twaalf jaar nadat hulpbisschop Juan Gerardi Conedera in Guatemala vermoord werd, komt een van de daders vervroegd vrij.

Een rechtbank stemde in met de vervroegde vrijlating wegens goed gedrag, zo meldde het dagblad Siglo Veintiuno woensdag. De Kerk in het Midden-Amerikaanse land reageert met onbegrip op het oordeel van de rechter. "Wij bekritiseren met kracht deze beslissing," zei Nery Rodenas, directeur van het bureau voor mensenrechten van het aartsbisdom Guatemala Stad. De advocaten van de tot 20 jaar veroordeelde moordenaar beriepen zich op een wet die het mogelijk maakt dat de tweede helft van een straftijd bij goed gedrag omgezet wordt tot voorwaardelijke in vrijheid stelling.

Mgr. Gerardi, die voorzitter was van een Kerkelijke Waarheidscommissie voor Guatemala, werd in de nacht van 26 april 1998 in de garage van zijn pastorie met een steen doodgeslagen. Twee dagen daarvoor had hij zijn rapport "Guatemala "Nooit Meer" gepubliceerd.

Het rapport documenteerde 50.000 van de in totaal naar schatting 200.000 schendingen van mensenrechten die plaatsvonden in de 36-jarige burgeroorlog in Guatemala. De meeste schendingen werden aan de militaire junta toegeschreven.

De moord is tot op heden nooit volledig opgehelderd. Bij de elfde verjaardag van de misdaad verklaarde kardinaal Rodolfo Quezada Toruno dat hij zolang hij het aartsbisdom zou leiden, bleef eisen dat de moord opgelost moet worden. Hij verzette zich tegen de druk om het onderzoek stil te leggen. Het gaat de Kerk niet om wraak, zei de kardinaal, maar om waarheidvinding. De hoofddaders werden in 2001 wel veroordeeld, maar het onderzoek naar de 13 militairen die op de achtergrond verantwoordelijk waren, is nog altijd niet afgesloten. (KNA)