Moord Kopt (16) in Egypte ‘intimidatie Christenen’

donderdag, 04 mei 2017
Nieuws
Een jonge Egyptische Christen, die dood werd gevonden op Witte Donderdag, is vermoord door Islamitische extremisten met de bedoeling om Christenen te intimideren, aldus zijn familie.
Allam-Bashay-Gabriel

Volgens World Watch Monitor vond Allam Bashay Gabriel zijn 16-jarige zoon Gamal in Qai, een dorp in het noorden van Egypte, liggend in een plas bloed, met zijn keel doorgesneden. De moord vond plaats vier dagen nadat twee kerken waren gebombardeerd en op dezelfde dag dat er ook nog eens drie woningen van Christenen in brand werden gestoken.

Gabriel vertelde World Watch Monitor dat hij vermoedt dat zijn zoon vermoord is door leden van Islamitische Staat (IS.) “De manier waarop hij is vermoord is typisch IS. Zij zijn de enigen die mensen op deze manier afslachten”, zei hij. “Zij vermoordden mijn zoon omdat hij gelooft in Jezus Christus. Het is een oorlog tegen Christenen en alle oprechte mensen zouden tegen dege-nen die deze oorlog voeren moeten opstaan.”

Gabriel’s neef Samy zei: “Zij hadden het op Gamal gemunt en doodden hem, omdat hij een Christen is en ze ons een boodschap wilden geven in verband met Pasen, alles om ons te intimi-deren.” Gabriel vertelde World Watch Monitor dat zijn zoon naar een dorp in de buurt was ge-gaan voor een ontmoeting met zijn leraar, maar dat hij niet naar huis was teruggekeerd. “Ik probeerde hem te bellen, maar zijn mobieltje stond uit. Ik maakte me veel zorgen over hem. Ik belde mijn familie om te vragen of zij hem misschien hadden gezien en zo ook zijn vrienden. Maar geen van hen wist waar hij was.”

Men besloot de jongen te gaan zoeken. Samy: “We zagen in Qai twee mannen op een motor-fiets rijden en wij vroegen hen of zij Gamal hadden gezien. Toen we hem beschreven, zeiden de mannen dat we naar hem moesten zoeken bij het gebouw van de Landbouwvereniging. Daarna gaven ze gas en verdwenen ze. Op dat moment dachten we daar verder niets bij, want we waren helemaal gefocust op het vinden van Gamal. Bovendien hadden de mannen stofmas-kers voor en was het donker, zodat we ze niet konden identificeren.” Toen zij bij de Landbouw-vereniging aankwamen, vonden ze Gamal liggend op de grond in een plas bloed. Hij bloedde uit zijn hoofd en zijn keel was doorgesneden.

Hij was een leerling in het naburige dorp Al-Nuweira. “Gamal was geliefd bij zijn vrienden en bij de leraren van de school” aldus zijn vader. Hij is de volgende dag, op Goede Vrijdag, begraven op de begraafplaats van de familie, onder zware bewaking vanwege de vele Koptische Christe-nen die de begrafenis bijwoonden.

Bron: World Watch Monitor