"Moeder Teresa: missiezuster van de eeuw"

donderdag, 11 augustus 2016
Nieuws
0-Pater-Werenfried-en-Moeder-Teresa

Bisschop Salvadore Lobo van Baruipur noemt de zalige Teresa van Calcutta, die op morgen door Paus Franciscus heilig verklaard wordt, de meest gewaardeerde missiezuster van de twintigste eeuw. Lobo, voorzitter van het comité voor haar heiligverklaring, meldt dat Christus in een visioen tegen Moeder Teresa gezegd heeft: “Ga de huizen binnen, ik kan alleen niet gaan, wees mijn gezicht.”

Bischop Lobo zegt dat ook Hindoes ervan overtuigd zijn dat zij een heilige was en zich afvragen waarom de Kerk een heel proces tot heiligverklaring wil volgen. Zij zeggen: “Moeder Teresa was zonder meer een heilige. Als de Kerk deze formaliteit nodig acht, dan moet dat maar.” Ook Hindoes beschouwen zorgen voor de armen als een dienst aan God. Onder de mensen die getuigenissen aflegden voor de zaligverklaring bevonden zich vele Hindoes, Moslims en Parsies. De heiligverklaring is volgens hem een bron van grote vreugde voor heel India.

Mgr. Lobo, die Moeder Teresa als jonge seminarist ontmoette en daarop besloot als vrijwilliger te helpen bij het wassen van stervenden in het door haar gestichte hospice van Kalighat in Calcutta. Zijn eerste indruk van Moeder Teresa was die van een heilige die de persoonlijkheid van Christus uitstraalde. Zij heeft de wereld een les voorgehouden: “Jezus leeft in de harten van de armen. Het is in hen dat wij Zijn beeld kunnen vinden.”

Moeder Teresa, Anjezë (Agnes) Gonxha Bojaxhiu, is geboren op 26 augustus 1910 in Skopje; destijds gelegen in het Ottomaanse rijk, het huidige Macedonië. Zij was van Albanese afkomst. Toen zij 18 jaar oud was, trad zij in bij de zusters van de Orde van Loreto. Vrij kort daarna werd zij naar India gestuurd, waar zij werkzaam was als onderwijzeres. In 1946 voelde zij de roeping de armenzorg op zich te nemen. In het begin trok zij alleen de sloppenwijken van Calcutta in, maar enige tijd later werd zij vergezeld door oud-leerlingen. Zij stichtte de Orde van de ‘Missionaries of Charity die nog steeds wereldwijd voor de armen zorgt.

Moeder Teresa werd al tijdens haar leven als een heilige beschouwd en kreeg over de hele wereld bekendheid onder de naam “Engel van de Armen.” In 1979 kreeg zij de Nobelprijs voor de vrede. Zij stierf op 5 september 1997 in Calcutta. Slechts 6 jaar na haar overlijden, op 19 oktober 2003, werd zij door Paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Zij zal op 4 september 2016 in Rome heiligverklaard worden. Haar liturgische feestdag is bepaald op 5 september.