Moeder krijgt 10 jaar cel voor anti-communistische blog

maandag, 03 juli 2017
Nieuws
Een Vietnamese rechter heeft een Katholieke blogger tot 10 jaar gevangenis veroordeeld voor propaganda tegen de communistische overheid, een straf die activisten beschrijven als 'zwaar'.
20180703-Quynh-sentenced-to-10-years-prison

Een Vietnamese rechter heeft een Katholieke blogger tot 10 jaar gevangenis veroordeeld voor propaganda tegen de communistische overheid, een straf die activisten beschrijven als ‘zwaar’. Mary Magdelena Nguyen Ngoc Nhu Quynh, 38 werd op 29 juni in de Khanh Hoa-provincie in Nha Trang City veroordeeld. Politie blokkeerde de wegen naar de rechtbank.

Alleenstaande moeder
"Ik ben echt verrast door het tienjarige vonnis dat de onmenselijkheid van de overheid tegenover een alleenstaande jonge moeder laat zien," zei de katholieke advocaat Le Cong Dinh. “Ik realiseerde me niet in welke staat van paniek de regerende partij zich bevindt. Daartegenover is het zeker dat ze in haar leven de doodsklok van het regime zal zien dat haar heeft veroordeeld."

Schijnproces
Slechts drie van de vijf advocaten aan wie Quynh om bijstand had gevraagd, waren tijdens het proces aanwezig. Haar advocaten eisten dat het proces zou worden uitgesteld, maar de rechters verwierpen hun beroep. Een advocaat werd geweigerd Quynh voor het proces te ontmoeten. Bronnen hebben gezegd dat de rechters niet naar de argumenten van de advocaten luisteren en een vooraf afgesproken straf hebben opgelegd.

Mede-oprichter bloggersnetwerk
Quynh, mede-oprichter van een netwerk van bloggers, werd schuldig bevonden aan "het voeren van propaganda tegen de communistische overheid" volgens artikel 88 van het strafrecht. Volgens de aanklacht plaatste de verweerder tussen 2012 en 2016 Facebook berichten met "kritiek en vervorming van het beleid en de geschiedenis van de communistische partij, en zorgde ze voor verdeling van de nationale solidariteit." Ze heeft een document gepost met de titel "Stop politie met doden burgers" over 31 gevallen van mensen die zijn overleden tijdens politiedetentie.

Campagne voor vrijheid en democratie
Quynh werd ook beschuldigd van het voeren van campagnes voor vrijheid, democratie en mensenrechten in 2015, waarbij ze het leiderschap van de partij ontkende en interviews met buitenlandse nieuwsbureaus gaf waarin ze slecht over de regering sprak. In de rechtszitting bewezen advocaten naar verluid dat Quynh geen wetten overtrad ‘omdat zij haar eigen meningen op Facebook had uitgedrukt op een wijze die aan de regels voldoet.’

Loyaal aan haar inzet
De moeder van Quynh, Nguyen Thi Tuyet Lan, mocht de rechtbank niet binnengaan en moest het proces door een scherm in een nabijgelegen kamer bekijken. Ze schreef op Facebook dat de zware straf wraak beoogt tegen haar dochter die de waarheid probeert te brengen. Lan zei dat zij en de twee jonge kinderen van Quynh slechts vijf minuten hebben ontmoet sinds ze op 10 oktober 2016 werd gearresteerd.

“Iedereen heeft maar één leven. Maar als ik mijn leven zou moeten herhalen, zou ik hetzelfde hebben gedaan. Ik geloof dat mijn moeder en kinderen nooit teleurgesteld zullen zijn, maar juist trots op mij”, zei Quynh in de rechtbank. "Ik wil een goede samenleving bouwen. Mensen kunnen alleen gelukkig en vrij zijn als ze genieten van vrijheid van meningsuiting en expressie. Ik hoop dat mensen de strijd zullen voorzetten en hun angsten overwinnen om een ​​beter land te bouwen."

Bron: Ucanews