Missionaris CAR: ‘Antibalaka brengen meer schade toe dan de Selaka’

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Antibalaka-milities in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), die in de westerse media vaak ten onrechte als 'christelijk' worden aangeduid, brengen meer schade toe aan het Afrikaanse land en zijn bevolking dan...
20141902_CAR01

De Antibalaka-milities in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), die in de westerse media vaak ten onrechte als ‘christelijk’ worden aangeduid, brengen meer schade toe aan het Afrikaanse land en zijn bevolking dan de Seleka-rebellen.

Dat zegt pater-karmeliet Aurelio Gazzera, die missionaris is in het westen van de CAR.

"Het gedrag van de Antibalaka varieert van gebied tot gebied. In de provincies waar de internationale troepen zijn ingezet, zoals hier in Bozoum, is de situatie rustiger. We moeten de situatie van dag tot dag bekijken, want de spanningen kunnen ook plotseling weer stijgen", aldus de pater-karmeliet.

De Antibalaka zijn verantwoordelijk voor het geweld tegen de moslimbevolking, die beschouwd wordt als handlangers van de Seleka-rebellen. Gazzera maakt zich zorgen over de ‘sterke concentratie van Seleka" in bepaalde regio’s.

Volgens de pater is ook de voedselvoorziening in gevaar. "Voordat de Seleka Bozoum verlieten, hebben ze de zaadwinkels vernietigd. Er zullen dus grote problemen ontstaan om de volgende oogst te beginnen. De fondsen die geschonken zijn door internationale organisaties voor de voedselvoorziening zijn eveneens geëlimineerd. De producten uit het buitenland werden meestal verkocht door de moslims, maar die hebben moeten vluchten, waardoor de prijzen van de producten enorm zijn gestegen", aldus Gazzera.

Hoewel het volgens de pater de beste manier zou zijn om de bevolking van de CAR van voedsel te voorzien, is het onveilig om via wegen vanuit Kameroen voedseltransporten naar het Afrikaanse land te laten komen. De luchtbrug die was georganiseerd voor voedselhulp is volgens de pater-karmeliet te duur.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Fides

Foto: CIP