Missionaris bekent ‘schuld" in Noord-Koreaanse media

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Zuid-Koreaanse baptist missionaris die in oktober 2013 was gearresteerd in Pyongyang en waar daarna geen teken van leven meer vernomen was, is donderdag op de nationale tv in Seoul verschenen. Kim Jeong-wook, die in het zwart gekleed was en in goede f
20140228Korea01

Een Zuid-Koreaanse baptist missionaris die in oktober 2013 was gearresteerd in Pyongyang en waar daarna geen teken van leven meer vernomen was, is donderdag op de nationale tv in Seoul verschenen. Kim Jeong-wook, die in het zwart gekleed was en in goede fysieke conditie bleek te zijn, erkende zijn ‘misdaden’ tijdens een persconferentie die georganiseerd was door het Noord-Koreaanse regime . "In naam van de geheime dienst NIS heb ik geprobeerd de regering van Noord-Korea omver te werpen," zei hij. "Ik bied mijn excuus aan voor mijn handelen en vraag de autoriteiten genade met mij te hebben." Hij is niet de enige missionaris die in handen van het regime is. Andere opgepakte missionarissen zijn: John Short, een 75-jarige Australische missionaris, en Kenneth Bae, een Amerikaan die veroordeeld is tot 15 jaar gevangenis voor ‘subversieve activiteiten".

De 50-jarige Kim werd gearresteerd op de dag dat hij Noord-Korea binnenkwam vanuit China. Volgens de agenten van het stalinistische regime had hij bijbels en "ander Christelijk materiaal" bij zich. Na zijn arrestatie verklaarde Pyongyang dat het een ‘spion" had opgepakt, maar noemde zijn naam niet meer. De geheime dienst NIS ontkende alle betrokkenheid bij het voorval. Persconferenties als deze worden regelmatig door het Noorden opgezet om aan alle inwoners van schiereiland ‘spionnen en verraders" te tonen. Kim zei: "ik heb geld gekregen van de geheime dienst en volgde hun instructies op. Ook haalde ik Noord-Koreanen over om als spionnen te fungeren. Verder zette ik een ondergrondse Kerk op in het Chinese Dangdong en vroeg kerkleden details op te schrijven over het leven in Noord-Korea, die ik dan aan de geheime dienst gaf. Mijn handelingen waren misdadig, maar ik werd niet mishandeld in de gevangenis." Het is niet duidelijk welke straf de missionaris ondergaat. Het regime heeft geen commentaar gegeven over de ‘persconferentie’. Het lijkt er sterk op dat Noord-Korea met deze mediashow een antwoord wilde geven op het vernietigende rapport dat de VN twee weken geleden uitbracht over het regime.

De grondwet van Noord-Korea bevat garanties voor godsdienstvrijheid, maar daar wordt in de praktijk geen rekening mee gehouden. De enige vorm van godsdienst is de cultus rondom de dictatoriale Kim dynastie. Er zijn in Noord-Korea twee protestantse en een katholieke Kerk. Vluchtelingen beweren dat die alleen maar bezocht worden door professionele toneelspelers. Daarnaast zijn er functionarissen van door de regering opgezette commissies die het kerkbezoek in de gaten houden.

Bron: AsiaNews
Foto: beth-shalom nijverdal.nl