Mis in Sint Pieter voor slachtoffers Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Sint-Pieter in Rome is een Mis opgedragen ter gedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op de Syrisch-katholieke kathedraal van Bagdad, eind oktober. De Mis werd opgedragen...
20101129Sintpieter01

In de Sint-Pieter in Rome is een Mis opgedragen ter gedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op de Syrisch-katholieke kathedraal van Bagdad, eind oktober. De Mis werd opgedragen door curiekardinaal Leonardo Sandri.

In zijn preek eiste de prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken ten overstaan van vele diplomaten een einde aan het geweld tegen Christenen in het Midden-Oosten. De regio moet weer een multireligieus en multicultureel karakter krijgen, die burgerlijk en solidair is, aldus de kardinaal. Onder de deelnemers aan de Mis waren ook ongeveer 40 Irakezen. Zij zijn familieleden van de slachtoffers van de aanslag die momenteel in een Romeinse kliniek behandeld worden. Islamitische terroristen overvielen eind oktober de Syrisch-katholieke kathedraal van Bagdad en gijzelden de deelnemers aan een Mis die bezig was. Tijdens de gewelddadige bevrijding door Irakese veiligheidstroepen kwamen 58 mensen om het leven en raakten er nog eens 75 gewond.

Topprioriteit

Het Europees Parlement heeft de recente aanslagen op Christenen in Irak in zeer krachtige bewoordingen veroordeeld. Een resolutie mede ingediend door Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) werd unaniem aangenomen. Tijdens het debat over de situatie van de Christenen in Irak heeft het EP de verantwoordelijke Eurocommissaris Ashton opgeroepen topprioriteit te geven voor steun aan gematigde groepen in Irak zoals Christenen. Van Dalen stond in het debat stil bij het geweld door moslimextremisten tegen Christenen op meerdere plaatsen in de wereld. Van Dalen: ,,In Pakistan heeft Asia Bibi gemerkt dat ze ondanks haar gratie voor de extremisten niet veilig is: ze zal helaas uitwijken naar een ander land.

Moslimextremisten

Christenen in Irak zijn ook al massaal uitgeweken. Zij zijn structureel slachtoffer van moslimextremisten. In Irak wordt met zeer grof geweld een geloofsgemeenschap verdreven die daar al véél langer zit dan die extremisten." Voorts sprak Van Dalen steun uit aan de Christenen in Irak. "Zij moeten bijeen kunnen blijven komen om hun geloof te belijden. Mijn oproep aan de Europese Commissie is aan dit vraagstuk topprioriteit te geven. Dan kan mogelijk worden voorkomen dat straks een moslimextremist de laatste is die de kerkdeuren in Irak definitief dichttrekt en afsluit!" (Bron: KN/KNA)