Minstens acht doden bij aanval Boko Haram in Niger

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft maandag in het zuidoosten van Niger de stad Diffa aangevallen. Daarbij vielen tenminste acht doden.
20151102_Niger01

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft maandag in het zuidoosten van Niger de stad Diffa aangevallen. Daarbij vielen tenminste acht doden.

Dat heeft het hoofd van het Rode Kruis in Diffa, Abdullai Adah, tegen The New York Times gezegd.

Volgens Adah heerst er paniek onder de bevolking na de aanval van Boko Haram op onder meer de plaatselijke groentemarkt en de gevangenis. Op beide locaties werden bommen gegooid.

De aanval vond plaats op de dag dat het Nigerese parlement besloot troepen naar Nigeria te sturen in de strijd tegen Boko Haram.

Vorige week had de islamitische terreurgroep ook al vier doelen in Niger aangevallen waarbij burgers om het leven zijn gekomen.

De Nigerese troepen sluiten zich aan bij soldaten uit Tsjaad, Kameroen en Benin. De internationale troepenmacht bestaat in totaal uit 8700 militairen.

Diffa ligt in het uiterste zuidoosten van Niger vlakbij de grens met Nigeria. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn er in de stad en in de regio Diffa meer dan 62.000 Nigerianen die gevlucht zijn voor het extreme geweld van Boko Haram.

Veel inwoners van Diffa zouden na de aanvallen gevlucht zijn naar het ruim 475 kilometer verderop gelegen Zinder, de tweede stad van Niger. Dat heeft de Italiaanse missionaris pater Mauro Armanino van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (SMA) aan de Vaticaanse missiepersdienst Fides laten weten.

De pater vermoedt dat de meeste vluchtelingen vervolgens naar de bijna 900 kilometer verderop gelegen hoofdstad Niamey willen.

Volgens de pater is er een toenemend gevoel van bezorgdheid bij de Nigerezen. "De aanvallen door Boko Haram creëren een gevoel van groeiend ongeduld tegenover de aanwezigheid van alles wat niet een vorm van de islam is", zegt de pater.

"In Niger wordt de islam, die voorheen gebaseerd was op het soefisme (mystieke traditie gebaseerd op de islam "red.), geconfronteerd met de explosieve sociale situatie als gevolg van de duizenden jongeren zonder toekomst en beïnvloedt door de prediking en de middelen van diegenen met een extremistische visie op religie", aldus pater Armanino.

Een paar weken geleden braken in de drie grootste steden van Niger "Niamey, Zinder en Maradi "rellen uit tijdens anti-Charlie Hebdo protesten. De woede van de duizenden demonstranten richtte zich op alles wat zij als westers beschouwen. Kerken, hotels, bars en christelijke scholen werden in brand gestoken.

Volgens pater Armanino is de "omvang van de onrust en de woede waarmee de menigte" toen handelde "een teken van toenemende antichristelijke gevoelens".

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Fides