Minstens 70 doden binnen 24 uur bij geweld in Nigeria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In vier deelstaten van Nigeria zijn dinsdag en woensdag bij gewelddadigheden minstens 70 doden gevallen.
20140602_Nigeria01

In vier deelstaten van Nigeria zijn dinsdag en woensdag bij gewelddadigheden minstens 70 doden gevallen.

Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

In de deelstaat Plateau kwamen woensdag dertig mensen om het leven toen de overwegend islamitische Fulani herders de dorpen Dajak en Atakar aanvielen. Ook werden 50 huizen platgebrand. In Plateau zijn al jaren gewelddadige botsingen tussen de Fulani herders en de lokale boeren.

Bij een aanval van Fulani militanten op de dorpen Zangang en Mayit, in de deelstaat Kaduna, vielen 22 doden, onder wie een soldaat en een politieagent. Alle huizen in de dorpen zijn bij de aanval verwoest.

De Fulani zijn het grootste nomadenvolk van West-Afrika.

In de deelstaat Yobe zijn 18 kooplieden in een hinderlaag om het leven gebracht door een bende criminelen.

In de stad Kankia, in de deelstaat Katsina, doodde een groep jonge mensen een evangelicale pastor. De groep verdacht de pastor ervan een zes-jarig meisje om het leven te hebben gebracht, zonder dat daar bewijs voor is. Het verminkte lichaam van het meisje werd in de buurt van de woning van de pastor gevonden. De in razernij ontstoken jongeren vielen de pastor aan, maar die wist in eerste instantie te ontkomen. In de buurt van het plaatselijke ziekenhuis werd de pastor door zijn moordenaars gegrepen en in brand gestoken. Ook zijn huis en de kerk gingen in vlammen op.

Nigeria wordt sinds 2009 geteisterd door geweld van de islamitische terreurgroep Boko Haram. In januari vielen bij verschillende aanvallen door de terreurgroep nog minstens 62 doden.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Foto: Refdag