Minister Jemen: "Pr. Tom leeft nog"

vrijdag, 14 juli 2017
Nieuws
Bijna een jaar na zijn ontvoering, zeggen ambtenaren uit Jemen dat Pr. Tom Uzhunnalil leeft en dat pogingen worden ondernomen voor zijn vrijlating.
Pr-Tom-Uzhunnalin-met-Islamitische-Staat

Pater Tom Uzhunnalil, priester in de congregatie van de Salesianen van Don Bosco, werd in maart vorig jaar ontvoerd in Jemen tijdens een aanval van terroristen op een huis van de Missionaries of Charity. Bij de aanval lieten vier zusters van Moeder Teresa het leven.

De Salesiaan verwierf internationale aandacht toen – onterecht – het gerucht werd verspreid dat hij op Goede Vrijdag gekruisigd zou worden. Sindsdien zijn diverse foto’s en video’s vrijgegeven. Pater Tom, dun en met een overwoekte baard, pleit daarin voor hulp en voor zijn vrijlating.

Hoewel sommigen de ontvoering aan Islamitische Staat (IS) toeschrijven, heeft niemand de verantwoordelijkheid op zich genomen. Dat maakt het voor de Indiase regering moeilijk om in de vrijlating van de priester te bemiddelen. Bovendien is de situatie verergerd door de politieke instabiliteit in Jemen.

Jemen is sinds maart 2015 in burgeroorlog, toen Sjiitische rebellen probeerden de Soedanese regering van Jemen te verdrijven. Saoedi-Arabië heeft een coalitie geleid die de regering steunde. Zowel al-Qaeda als Islamitische Staat (IS) hebben sinds het machtsvacuüm eigen vestigingen in het land. Volgens de Verenigde Natieszijn meer dan 6.000 mensen in het conflict gedood.

Bron: CNA